Armenien riskerar uteslutas nթƒԹ)sta թƒԹ(r

Inte ens ett harmlթƒԹԳst popspektakel kan թƒԹԳverbrygga fiendskapen. Armenien bojkottar schlagerfestivalen i Azerbajdzjan och hotas av uteslutning frթƒԹ(n nթƒԹ)sta թƒԹ(rs tթƒԹ)vling om det inte sթƒԹ)nder finalen frթƒԹ(n Baku.

Blir det թ§Չ‚-ԹTV Restoranթ§Չ‚-Թ, en talangjakt med armeniska amatթƒԹԳrartister? Komediserien թ§Չ‚-ԹVitamin clubթ§Չ‚-Թ? Eller kanske finalen i Eurovision Song Contest, ESC?

Armeniska tv-tittare i svթƒԹ)var i ovisshet infթƒԹԳr lթƒԹԳrdagskvթƒԹ)llen թ§Չ‚-Չ€œ om de ska fթƒԹ( se de 26 bidragen i finalen, dթƒԹ)ribland svenska Loreen om hon gթƒԹ(r vidare frթƒԹ(n kvթƒԹ)llens semifinal.

Redan fթƒԹԳr tvթƒԹ( mթƒԹ(nader sedan meddelade Armenien att landet inte tթƒԹ)nkte delta i ESC. Anledningen var att en armenisk soldat hade dթƒԹԳdats av en prickskytt vid stillestթƒԹ(ndslinjen runt det omstridda Nagorno-Karabach. Sedan kom uppgifter om att soldaten hade dթƒԹԳdats av ett vթƒԹ(daskott frթƒԹ(n sina egna, men bojkotten var redan ett faktum.

NթƒԹ)r DN trթƒԹ)ffar Europeiska radio- och tv-unionens event manager Sietse Bakker i Baku թƒԹ)r han irriterad.

թ§Չ‚-Չ€œթ§Չ‚-Չ€՛Det թƒԹ)r ett val armenierna har gjort, och de fթƒԹ(r leva med det. Vi och de azerbajdzjanska myndigheterna har gjort allt fթƒԹԳr att deras delegation skulle vara sթƒԹ)ker hթƒԹ)r och det har kostat mycket pengar.

DթƒԹ)rfթƒԹԳr drabbas Armenien av dryga bթƒԹԳter. Och vad vթƒԹ)rre թƒԹ)r: landet blir uteslutet frթƒԹ(n nթƒԹ)sta թƒԹ(rs ESC om den statliga tv-kanalen H1 inte sթƒԹ)nder finalen թ§Չ‚-Թdirekt och utan avbrottթ§Չ‚-Թ.

I Armenien har frթƒԹ(gan blivit en het potatis. Ska man berթƒԹԳva folket թƒԹ(rets tv-party eller hթƒԹ(lla pթƒԹ( principerna?

SթƒԹ( sent som i fթƒԹԳrgթƒԹ(r sade hթƒԹԳga tv-chefer att de inte hade bestթƒԹ)mt sig.

Det թƒԹ)r inte fթƒԹԳrsta gթƒԹ(ngen kriget fթƒԹԳrgiftar schlagerfesten. Efter 2009 թƒԹ(rs final kallades azerbajdzjaner som hade rթƒԹԳstat pթƒԹ( det armeniska bidraget till sթƒԹ)kerhetstjթƒԹ)nsten fթƒԹԳr fթƒԹԳrhթƒԹԳr och beskylldes fթƒԹԳr att agera թ§Չ‚-Թopatriotisktթ§Չ‚-Թ. Uppenbarligen hade myndigheterna kontroll թƒԹԳver folks sms-rթƒԹԳster.

Ingmar NevթƒԹ.us

dn.se

photo byթ‚Թ  aae

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*