Regimen gick till attack mot Loreen:Azerbajdzjan agerar efter att Loreen upprepade gթƒԹ(nger visat stթƒԹԳd fթƒԹԳr mթƒԹ)nniskorթƒԹ)ttsaktivister

Loreen har upprepade gթƒԹ(nger visat sitt stթƒԹԳd fթƒԹԳr mթƒԹ)nniskorթƒԹ)ttsaktivister i Azerbajdzjan. Nu har sթƒԹ(ngerskan hamnat i ett diplomatiskt drama dթƒԹ)r landets regering beskyller Sveriges ambassadթƒԹԳr fթƒԹԳr att politisera schlager-EM.

Svenska Loreen anklagas av Azerbajdzjans regering fթƒԹԳr att “politisera” schlager-EM. I ett uttalande frթƒԹ(n Ali Hasanov, en av den azeriske presidentens nթƒԹ)ra medarbetare, kritiseras sթƒԹ(ngerskan fթƒԹԳr att hon vid tvթƒԹ( tillfթƒԹ)llen sedan sin ankomst till Baku ha trթƒԹ)ffat fթƒԹԳretrթƒԹ)dare fթƒԹԳr olika organisationer som arbetar fթƒԹԳr mթƒԹ)nskliga rթƒԹ)ttigheter och demokrati i Azerbajdzjan. I azeriska medier anklagar ocksթƒԹ( Hansanov Sveriges ambassadթƒԹԳr Mikael Eriksson fթƒԹԳr att han ha ska ha uppmanat Loreen att utfթƒԹԳra politiska handlingar.

թ§Չ‚-Չ€œ Det թƒԹ)r alltsթƒԹ( diplomatiska komplikationer. Vad allt handlar om թƒԹ)r en pթƒԹ(hittad, fabricerad nyhet frթƒԹ(n en nyhetsbyrթƒԹ( hթƒԹ)r i landet som gjorde gթƒԹ)llande att jag skulle ha uppmanat Loreen att gթƒԹԳra ett politiskt uttalande pթƒԹ( scen i samband med Eurovision. Det թƒԹ)r fullstթƒԹ)ndigt felaktigt, sթƒԹ)ger Mikael Eriksson till TT Spektra.

AmbassadթƒԹԳren besթƒԹԳkte pթƒԹ( onsdagen det azeriska utrikesdepartementet och trթƒԹ)ffade pթƒԹ( torsdagen Ali Hasanov.

թ§Չ‚-Չ€œ Med honom har jag haft en mycket tydlig och bra kommunikation dթƒԹ)r jag dementerade den hթƒԹ)r uppgiften. Han har dթƒԹ( sagt att han litar pթƒԹ( att det stթƒԹ)mmer, sթƒԹ( jag menar att den hթƒԹ)r saken թƒԹ)r utagerad, sթƒԹ)ger Mikael Eriksson.

NyhetsbyrթƒԹ(n AFP rapporterar att Ali Hasanov ska ha sagt till azeriska medier att EBU, den europeiska samarbetsorganisation som anordnar schlager-EM, bթƒԹԳr fթƒԹԳrhindra tթƒԹ)vlingens deltagare frթƒԹ(n att mթƒԹԳta “anti-azeriska grupper”.

Christer BjթƒԹԳrkman թƒԹ)r ledare fթƒԹԳr den svenska delegationen i Baku. Han menar att varken EBU, SVT eller Loreen har brutit mot reglerna fթƒԹԳr schlager-EM.

թ§Չ‚-Չ€œ Det թƒԹ)r snarare han (Ali Hasanov) som har gjort det. Reglerna թƒԹ)r glasklara. Man fթƒԹ(r inte gթƒԹԳra politiska utspel inom ramen fթƒԹԳr tթƒԹ)vlingen och det har Loreen inte gjort. Hon har av intresse och engagemang trթƒԹ)ffat olika organisationer som privatperson och det har hon sin fulla rթƒԹ)tt att gթƒԹԳra. DթƒԹ)remot թƒԹ)r det inte korrekt att fթƒԹԳrsթƒԹԳka begrթƒԹ)nsa mթƒԹ)nniskors yttrandefrihet, sթƒԹ)ger han.

TT Spektra har sթƒԹԳkt Loreen fթƒԹԳr en kommentar, men sթƒԹ(ngerskan valde pթƒԹ( torsdagseftermiddagen att inte tala med press fթƒԹԳr att fokusera pթƒԹ( kvթƒԹ)llens framfթƒԹԳrande.

Carl Cato/TT Spektra

թ‚Թ 

Storfavoriten blundar inte fթƒԹԳr problemen

Loreens fթƒԹԳrթƒԹ)ldrar թƒԹ)r bթƒԹ(da berber frթƒԹ(n Marocko, och hon har en stor slթƒԹ)kt kvar dթƒԹ)r. BթƒԹ(de fattiga och rika. Och hennes bakgrund gթƒԹԳr att hon inte kan ignorera samhթƒԹ)llsfrթƒԹ(gorna hթƒԹ)r, sթƒԹ)ger hon.

թ§Չ‚-Չ€œթ§Չ‚-Չ€՛Jag fթƒԹԳrstթƒԹ(r mթƒԹ)nniskor som inte kan relatera till det, som inte har erfarenhet och inte fթƒԹԳrstթƒԹ(r. Det թƒԹ)r som att tala olika sprթƒԹ(k, och jag har sjթƒԹ)lv upplevt det i andra situationer. Men det hթƒԹ)r թƒԹ)r en problematik jag sjթƒԹ)lv har slagits mot. Min mamma թƒԹ)r en riktig krigare, vi kommer frթƒԹ(n ett hem dթƒԹ)r kvinnor inte har samma rթƒԹ)ttigheter och jag har sett hennes kamp. Hon թƒԹ)r tokfeminist, min mamma. I vissa delar av min slթƒԹ)kt nere i Marocko rթƒԹ(der en enorm obalans mellan kvinnor och mթƒԹ)n. En av mina kusiner, som jag hade en relation till, blev bortgift i 13-թƒԹ(rsթƒԹ(ldern.

Hur hanterar du det? DթƒԹ)r sitter du i Sverige dթƒԹ)r vi har det ashթƒԹ)rligt, och sթƒԹ( blir din kusin bortgift?

թ§Չ‚-Չ€œթ§Չ‚-Չ€՛Vet du, jag tycker inte att vi har det sթƒԹ( ashթƒԹ)rligt i Sverige alltid. Vi isolerar oss, vi lթƒԹ)r ha hթƒԹԳg statistik nթƒԹ)r det gթƒԹ)ller depression och sjթƒԹ)lvmord, vi har alla vթƒԹ(ra problem. Men min bakgrund gթƒԹԳr att jag inte թƒԹ)r rթƒԹ)dd att se fattigdomen i vitթƒԹԳgat. Min familj har hjթƒԹ)lpt slթƒԹ)ktingar som bor pթƒԹ( bara nթƒԹ(gon kvadratmeter att bygga hus av lera, mig skrթƒԹ)mmer det inte. Och jag kan inte gթƒԹ( omkring och blunda och dricka pina colada vid en pool nթƒԹ)r jag vet att jag har en mթƒԹԳjlighet att prata om det och belysa det.

Hur kթƒԹ)nns kontrasten mellan att repa en schlager och att besթƒԹԳka en mթƒԹ)nniskorթƒԹ)ttsorganisation?

թ§Չ‚-Չ€œթ§Չ‚-Չ€՛Om det թƒԹ)r nթƒԹ(got jag fթƒԹ(tt med mig frթƒԹ(n min berbiska kultur թƒԹ)r det hur vi fթƒԹԳrhթƒԹ(ller oss till musik. FթƒԹԳr mig թƒԹ)r musik inte bara enkelt, den kan fթƒԹԳrmedla nթƒԹ(got, fթƒԹԳrena mթƒԹ)nniskor eller splittra dem. FթƒԹԳr mig թƒԹ)r musik en jթƒԹ)ttestark kraft. Och sթƒԹ)ga vad man vill om det hթƒԹ)r, men 125 miljoner mթƒԹ)nniskor kommer att titta pթƒԹ( tթƒԹ)vlingen. VarfթƒԹԳr inte sթƒԹ)ga nթƒԹ(got smart?

En servitթƒԹԳr kommer med Loreens honungste. Skivbolagsrepresentanten kommer med en burk tabletter mot halsbrթƒԹ)nna, Loreen թƒԹ)lskar kaffe men tթƒԹ(l det inte, sթƒԹ)ger hon. Det թƒԹ)r en knapp vecka tills hon ska lթƒԹ)mna Azerbajdzjan och resa hem och fortsթƒԹ)tta arbetet med sitt album, en skiva hon berթƒԹ)ttar utgթƒԹ(r helt frթƒԹ(n henne sjթƒԹ)lv och som kommer att vara mindre elektronisk թƒԹ)n det hon slթƒԹ)ppt tidigare. Jag frթƒԹ(gar vad hon vill. Hur hon vill fortsթƒԹ)tta, vad som hթƒԹ)nder efter tթƒԹ)vlingen.

թ§Չ‚-Չ€œթ§Չ‚-Չ€՛Jag vill fթƒԹԳrsթƒԹԳka fթƒԹԳrթƒԹ)ndra sթƒԹ( mycket jag kan.

FթƒԹԳrթƒԹ)ndra vad? Hur?

թ§Չ‚-Չ€œթ§Չ‚-Չ€՛Det finns vթƒԹ)ldigt mycket makt i nթƒԹԳjesbranschen, och mթƒԹ(nga lթƒԹ(ter sig formas av den, sթƒԹ)rskilt yngre. FթƒԹԳr mig handlar det inte bara om att vara kreatթƒԹԳr, utan ocksթƒԹ( om att ta ansvar. Det behթƒԹԳvs en motpol till alla konstiga ideal som att det թƒԹ)r jթƒԹ)tteթ‚Թ՟bra att vթƒԹ)ga fem gram och se ut som om man har anorexi. Jag թƒԹ)lskar att skapa, men jag fattar ocksթƒԹ( att man har makt.

NթƒԹ)r Loreen թƒԹ(ker till den nybyggda Crystal Hall-arenan i kvթƒԹ)ll kommer hon att ha poliseskort. Alla de tթƒԹ)vlande artisterna fթƒԹԳljs stթƒԹ)ndigt av poliser, och sթƒԹ)kerheten թƒԹ)r rigorթƒԹԳs. Baku kթƒԹ)nns som den tryggaste platsen i vթƒԹ)rlden fթƒԹԳr oss tillresta, och det թƒԹ)r en vթƒԹ)lordnad och putsad stadsbild som visas upp fթƒԹԳr oss. Men scenen dթƒԹ)r hon sjunger i kvթƒԹ)ll fanns inte fթƒԹԳr ett թƒԹ(r sedan. DթƒԹ( bodde det mթƒԹ)nniskor pթƒԹ( den lilla landթ‚Թ՟udden som sticker ut i Kaspiska havet թ§Չ‚-Չ€œ mթƒԹ)nniskor som vrթƒԹ)kts utan att ha nթƒԹ(gonstans att ta vթƒԹ)gen.

թ§Չ‚-Չ€œթ§Չ‚-Չ€՛Regimen fanns hթƒԹ)r innan Eurovision kom, och den kommer att finnas kvar efterթƒԹ(t. Men man kan utnyttja situationen. Jag tror att saker sker av en anledning. Eurovision թƒԹ)r vթƒԹ)ldigt gaybaserat, och vi թƒԹ)r i ett anti-gayland. Jag թƒԹ)r mթƒԹԳrk, och թƒԹ)r ocksթƒԹ( en minoritet som kanske inte riktigt թƒԹ)r accepterad. Men nu թƒԹ)r vi hթƒԹ)r, och stթƒԹ(r fթƒԹԳr ett kalas som Azerbajdzjan tycker թƒԹ)r vթƒԹ)ldigt viktigt. Det թƒԹ)r perfekt.

Hanna Fahl

hanna.fahl@dn.se

dn.se

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*