“De kastar svenska fթƒԹԳretag till vargarna”

Azerbajdzjans statliga jթƒԹ)rnvթƒԹ)gsfթƒԹԳretag figurerar i den misstթƒԹ)nkta muthթƒԹ)rvan kring Bombardier.
Nu bjuder UD och Business Sweden in svenska fթƒԹԳretag till en nթƒԹ)tverksresa i landet – dթƒԹ)r jթƒԹ)rnvթƒԹ)gsfթƒԹԳretaget hթƒԹ(lls fram som en “nyckelaktթƒԹԳr”.
Resan kritiseras av anti-korruptionsorganisationen Transparency International Sverige.
Delegationen reser till Baku kommande helg fթƒԹԳr att knyta affթƒԹ)rskontakter och hitta affթƒԹ)rsmթƒԹԳjligheter i infrastruktursektorn.
PթƒԹ( inbjudan frթƒԹ(n utrikesdepartementet och Business Sweden listas flera azeriska nyckelaktթƒԹԳrer som de svenska fթƒԹԳretagen ska trթƒԹ)ffa. Ett av flera statliga bolag թƒԹ)r Azerbaijan Railways, jթƒԹ)rnvթƒԹ)gsfթƒԹԳretaget som misstթƒԹ)nks ha mutats i hթƒԹ)rvan kring svenska Bombardier.
– De kastar de svenska fթƒԹԳretagen till vargarna, sթƒԹ)ger Louise Brown, korruptionsrevisor och styrelseledamot i anti-korruptionsorganisationen Transparency International Sverige.
– FrթƒԹ(gan թƒԹ)r om de ska prioritera att presentera stora fթƒԹԳretag som kontrolleras av intressen kopplade till diktatorn och hans familj och som frekvent fթƒԹԳrekommer i samband med korruptionsmisstankar, sթƒԹ)ger Brown.
Resan leds av en statsekreterare som lyder under EU- och handelsminister Ann Linde (S). Business Sweden թƒԹ)gs av svenska staten och nթƒԹ)ringslivet och har i uppdrag att hjթƒԹ)lpa svenska fթƒԹԳretag att etablera sig pթƒԹ( marknader utomlands.
Sex svenska fթƒԹԳretag fթƒԹԳljer med, dթƒԹ)ribland ABB, Ericsson och Gunnebo.
Innan resan har de fթƒԹ(tt lista vilka de vill trթƒԹ)ffa i Baku, sթƒԹ)ger Andreas Giallourakis, handelssekreterare och Rysslandschef pթƒԹ( Business Sweden:
– DթƒԹ( resonerar vi som sթƒԹ( att det թƒԹ)r bթƒԹ)ttre att man kommer dit och trթƒԹ)ffar dem officiellt, transparent, med protokollfթƒԹԳrt mթƒԹԳte.
TT frթƒԹ(gar vilka kriterier som gթƒԹ)ller nթƒԹ)r de introducerar bolag fթƒԹԳr svenska fթƒԹԳretag. Och som i det hթƒԹ)r fallet – bolag som fթƒԹԳrekommer i brottsutredningar med andra svenska fթƒԹԳretag.
– AffթƒԹ)rspotentialen finns i de sektorer dթƒԹ)r det gթƒԹ(r medel till investeringar. PթƒԹ( den hթƒԹ)r marknaden gթƒԹ(r investeringar till stora program inom jթƒԹ)rnvթƒԹ)g, flyg, infrastruktur och energi. DթƒԹ)r det dթƒԹ( finns ett intresse att trթƒԹ)ffa bolagen sթƒԹ( ser vi att det թƒԹ)r bթƒԹ)ttre att gթƒԹԳra det i grupp, under officiell flagg, att det officiella Sverige kommer och besթƒԹԳker. Det tror vi թƒԹ)r bթƒԹ)ttre թƒԹ)n att fթƒԹԳretagen pթƒԹ( egen hand inleder affթƒԹ)rsrelationer, sթƒԹ)ger Andreas Giallourakis.
Han berթƒԹ)ttar att fթƒԹԳretagen som deltar har fթƒԹ(tt skriva pթƒԹ( papper dթƒԹ)r de թƒԹ(tar sig att inte delta i affթƒԹ)rer dթƒԹ)r det kan misstթƒԹ)nkas finnas korrupta upplթƒԹ)gg.
Azerbajdzjan rankas թƒԹ(terkommande som ett av vթƒԹ)rldens mest korrupta lթƒԹ)nder.
I den misstթƒԹ)nkta muthթƒԹ)rvan 2013 vann fթƒԹԳretaget en upphandling om signalsystem till en ny jթƒԹ)rnvթƒԹ)g som gթƒԹ(r frթƒԹ(n Baku till Georgien och Turkiet. InfթƒԹԳr helgens resa beskriver UD och Business Sweden samma jթƒԹ)rnvթƒԹ)gsbygge som det “mest signifikanta transportprojektet i Azerbajdzjan”.
– Det finns inte ett ord i inbjudan om det faktiska lթƒԹ)get i Azerbajdzjan och vad det թƒԹ)r fթƒԹԳr fթƒԹԳretag man vill matcha svenska aktթƒԹԳrer med. Inget om att projekt som beskrivs som goda mթƒԹԳjligheter finns med i en pթƒԹ(gթƒԹ(ende brottsutredning med ett svenskt fթƒԹԳretag. Bara om affթƒԹ)rspotentialen, sթƒԹ)ger korruptionsrevisor Louise Brown.

msn.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*