Tiotusentals samlades pթƒԹ( Sergels torg fթƒԹԳr att visa kթƒԹ)rlek

NYHETER

PթƒԹ( sթƒԹԳndagen samlades tiotusentals mթƒԹ)nniskor vid Sergels torg fթƒԹԳr att manifestera fթƒԹԳr kթƒԹ)rlek efter lastbilsattacken.

Polisen fick rosor och mթƒԹ(nga personer som befunnit sig i hթƒԹ)ndelsernas centrum թƒԹ(tervթƒԹ)nde till Sergels torg.

թ§Չ‚-Չ€œ Stockholm թƒԹ)r en vacker tavla, som nթƒԹ(gon fթƒԹԳrsթƒԹԳkt fթƒԹԳrstթƒԹԳra. Men de kan inte det, sթƒԹ)ger Razak Aboud.

Klockan 14:53 tystnade Stockholm.

Tiotusentals Stockholmare samlades vid Sergels torg pթƒԹ( sթƒԹԳndagen i en manifestation fթƒԹԳr kթƒԹ)rlek.

Exakt tvթƒԹ( dygn efter att lastbilen kթƒԹԳrde ner fթƒԹԳr Drottninggatan hթƒԹԳlls en tyst minut fթƒԹԳr att hedra minnet av de fyra personer som dog. Himlen var blթƒԹ(, solen sken och en hjթƒԹ)rtformad ballong seglade թƒԹԳver havet av mթƒԹ)nniskor.

թ§Չ‚-Չ€œ Att hթƒԹԳra Stockholm sթƒԹ( tyst… Jag kommer inte pթƒԹ( nթƒԹ(got bra ord. Men det var mթƒԹ)ktigt, sթƒԹ)ger Karin Blomquist.

թ§Չ‚-ԹStockholm թƒԹ)r en vit duvaթ§Չ‚-Թ

Razak Aboud hade gjort en skylt, texten թ§Չ‚-ԹStockholm i mitt hjթƒԹ)rtaթ§Չ‚-Թ med ett hjթƒԹ)rta ritat runt. NթƒԹ)r attacken skedde befann han sig pթƒԹ( Sergels torg. Han hթƒԹԳrde skrik och grթƒԹ(t i staden som nyss varit sթƒԹ( full av liv, berթƒԹ)ttar Razak.

թ§Չ‚-Չ€œթ‚Թ Stockholm թƒԹ)r en symbol fթƒԹԳr frihet, som en vit duva. Stockholm թƒԹ)r en vacker tavla, som nթƒԹ(gon fթƒԹԳrsթƒԹԳkt fթƒԹԳrstթƒԹԳra. Men de kan inte det, sթƒԹ)ger Razak Aboud.

TvթƒԹ( av talarna var Karin WanngթƒԹ(rd (s), finansborgarrթƒԹ(d i Stockholm stad och oppositionsborgarrթƒԹ(d Anna KթƒԹԳnig Jerlmyr (m).

Karin WanngթƒԹ(rd tackade fթƒԹԳrskollթƒԹ)rarna som stannade kvar nթƒԹ)r fթƒԹԳrթƒԹ)ldrarna inte kunde komma fram, sjukvթƒԹ(rden som rթƒԹ)ddade liv, och polis och rթƒԹ)ddningstjթƒԹ)nst fթƒԹԳr att de kom pթƒԹ( plats sթƒԹ( snabbt. ApplթƒԹ(derna rungade allra hթƒԹԳgst nթƒԹ)r polisen tackades.

թ§Չ‚-Չ€œ Ni թƒԹ)r alla vթƒԹ(ra hjթƒԹ)ltar, sթƒԹ)ger Karin WanngթƒԹ(rd.

Polisen fick rosor

Det var trթƒԹ(ngt kring Sergels torg och intill թƒՉ€»hlթƒԹ.ns fasad pթƒԹ( Drottninggatan. MթƒԹ(nga hade med sig blommor som de gav till poliser eller lթƒԹ)mnade fթƒԹԳr att hedra offren.

թ§Չ‚-Չ€œթ‚Թ Den hթƒԹ)r vita rosen fick jag av en liten flicka. De flesta sթƒԹ)ger bara tack, och vill ha en kram. De tycker att vi gթƒԹԳr ett jթƒԹ)ttebra jobb och թƒԹ)r tacksamma fթƒԹԳr att vi finns, sթƒԹ)ger Anna Bohman, polis i NykթƒԹԳping som ryckt in till Stockholm.

SextonթƒԹ(riga Nina Gaballa brukar gթƒԹ( pթƒԹ( Drottninggatan ett par gթƒԹ(nger i mթƒԹ(naden. Att attentatet skedde i Stockholm թ§Չ‚-ԹkթƒԹ)nns som att fienden tagit sig in i vթƒԹ(rt hemթ§Չ‚-Թ sթƒԹ)ger Nina Gaballa, som hթƒԹ(ller i en bukett med rosor.

թ§Չ‚-Չ€œ Jag ska lթƒԹ)gga dem fթƒԹԳr att hedra offren, och fթƒԹԳr att tacka polisen och rթƒԹ)ddningstjթƒԹ)nsten fթƒԹԳr det enorma jobb som de gjorde, sթƒԹ)ger Nina Gaballa.

UpptrթƒԹ)dde gjorde bland annat Miriam Bryant, Nano och Richard Wolff, konferencier var tv-programledaren Rickard SjթƒԹԳberg.

ArrangթƒԹԳren Damon Rasti sթƒԹ)ger till Aftonbladet att han թƒԹ)r թƒԹԳvervթƒԹ)ldigad թƒԹԳver uppslutningen, nթƒԹ)rmare 30 000 personer hade anmթƒԹ)lt sitt intresse pթƒԹ( Facebook infթƒԹԳr kթƒԹ)rleksmanifestationen.

Lars BystrթƒԹԳm pթƒԹ( Stockholmspolisen vill inte sթƒԹ)ga nթƒԹ(gon siffra թ§Չ‚-Չ€œթ‚Թ men konstaterar att det var թ§Չ‚-ԹvթƒԹ)ldigt, vթƒԹ)ldigt mycket folk och mycket god stթƒԹ)mningթ§Չ‚-Թ.

թ§Չ‚-ԹMan թƒԹ)r inte sjթƒԹ)lvթ§Չ‚-Թ

MթƒԹ(nga som tagit sig till Sergels torg pթƒԹ( sթƒԹԳndagen befann sig i hթƒԹ)ndelsernas centrum i fredags.

FթƒԹԳrskollթƒԹ)raren Ellinor HallerstrթƒԹԳm frթƒԹ(n SթƒԹԳdertթƒԹ)lje hade tagit ut en semesterdag fթƒԹԳr att gթƒԹ( pթƒԹ( stan och umgթƒԹ(s med en vթƒԹ)n. InifrթƒԹ(n en inredningsbutik sթƒԹ(g hon lastbilen krascha in i թƒՉ€»hlթƒԹ.ns.

թ§Չ‚-Չ€œթ‚Թ Jag kan inte fթƒԹԳrstթƒԹ( att den lastbil jag sett och den smթƒԹ)llen jag hթƒԹԳrt, թƒԹ)r samma som jag ser pթƒԹ( nyheterna, sթƒԹ)ger Ellinor HallstrթƒԹԳm.

Men sթƒԹԳndagens manifestation bidrog nթƒԹ(got till att chocken sakta bթƒԹԳrjar lթƒԹ)gga sig.

թ§Չ‚-Չ€œ Det finns en otrolig styrka och trygghet i att se hur mթƒԹ(nga som slթƒԹԳt upp idag. Alla har rթƒԹ)tt att visa sina kթƒԹ)nslor, vissa blir rթƒԹ)dda och andra blir arga, men nթƒԹ)r mթƒԹ)nniskor sluter upp sթƒԹ(hթƒԹ)r sթƒԹ( kթƒԹ)nner man att man inte թƒԹ)r ensam, sթƒԹ)ger Ellinor HallstrթƒԹԳm.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*