Erdogans lagar tystar Turkiet

EU skriver avtal med Turkiet, trots att presidenten driver pթƒԹ( fթƒԹԳr ett blodigt inbթƒԹԳrdeskrigթ‚Թ och anvթƒԹ)nder myndigheter fթƒԹԳr att stթƒԹ)nga
kritiska medier.

թ§Չ‚-Չ€œ Vi թƒԹ)r inne i den vթƒԹ)rsta perioden nթƒԹ(gonsinթ‚Թ i Turkiet, sթƒԹ)ger advokaten Yasemin թƒՉ€“z.

Journalister, politiska ledare, grթƒԹԳna aktivister, feminister, hbtq-grupper, kթƒԹ)mpar fթƒԹԳr yttrandefrihet. De har en sak gemensamt. Alla hotas av fթƒԹ)ngelse fթƒԹԳr sin uppfattnings skull.

Onur Erem (lթƒԹ)s hans kolumn hթƒԹ)r bredvid) ska dթƒԹԳmas fթƒԹԳr att fթƒԹԳrolթƒԹ)mpat Turkiets president och tvթƒԹ( ministrar. Han riskerar 7,5 թƒԹ(r i fթƒԹ)ngelse.

Ayse Berktay och MթƒԹԶge Yamanyilmaz sitter i ledningen fթƒԹԳr oppositionspartiet HDP, men bթƒԹ)gge hotas, liksom hela partiets parlamentsgrupp, av fթƒԹ)ngelse.

Zeynap Serinkaya arbetar i en grupp till stթƒԹԳd fթƒԹԳr yttrandefrihet och mթƒԹ)nskliga rթƒԹ)ttigheter, och kan թƒԹ(talas fթƒԹԳr att fթƒԹԳrolթƒԹ)mpa presidenten eller fթƒԹԳr brott mot terroristlagarna.

Yasemine թƒՉ€“z թƒԹ)r advokat som arbetar fթƒԹԳr feministgrupper och sexuella minoriteter Praktiskt taget alla hennes klienter hotas av fթƒԹ)ngelsestraff.

Baris Ince թƒԹ)r nyhetschef pթƒԹ( tidningen BirGթƒԹԶn. Han har en rad թƒԹ(tal hթƒԹ)ngande թƒԹԳver sig թ§Չ‚-Չ€œ liksom alla andra pթƒԹ( tidningen.

Barcin Yinanc arbetar som debattredaktթƒԹԳr pթƒԹ( en av Turkiets stթƒԹԳrsta tidningar HթƒԹԶrriyet och dess engelsksprթƒԹ(kiga upplaga. Intervjuar hon fel person blir hon թƒԹ(talad och kan dթƒԹԳmas till fթƒԹ)ngelse.

Polariserade situationen

De turkiska fթƒԹ)ngelserna riskerar att bli թƒԹԳverfulla om myndigheterna fortsթƒԹ)tter sin juridiska kamp med hjթƒԹ)lp av ny lagstiftning. Praktiskt taget alla kurder som har kontakt med andra kurder kan dթƒԹԳmas enligt de drakoniska terroristlagarna.

Allt tydligare tecknas bilden av korrumperad president som med alla medel slթƒԹ(ss fթƒԹԳr att hթƒԹ(lla sig kvar vid makten. Utan sin position talar allt fթƒԹԳr att Recep Tayyip Erdogan skulle drabbas av en rad թƒԹ(tal och lթƒԹ(nga fթƒԹ)ngelsestraff.

Journalister och aktivister drabbas hթƒԹ(rt av lagarna. Men allra vթƒԹ)rst drabbas kurderna.

Ayse Berktay sitter i den centrala ledningen fթƒԹԳr det kurddominerade partiet HDP. NթƒԹ)r partiet i valet fթƒԹԳr ett թƒԹ(r sedan fick 15 procent av rթƒԹԳsterna och en stark stթƒԹ)llning i parlamentet var detta en varningsklocka fթƒԹԳr president Erdogan och hans parti AKP.

HDP fick ett starkt stթƒԹԳd ocksթƒԹ( av icke-kurdiska grupper, framfթƒԹԳr allt i jթƒԹ)ttestaden Istanbul. Ayse Berktay:

թ§Չ‚-Չ€œ թƒՉ€“ver en natt թƒԹ)ndrade Erdogan hela sin strategi. DessfթƒԹԳrinnan hade fթƒԹԳrhandlingar mellan den kurdiska gerillan PKK nթƒԹ(tt framsteg, men efterթ‚Թ  att valresultatet blev klart brթƒԹԳt Erdogan alla fթƒԹԳrhandlingar och gick till militթƒԹ)r offensiv i turkiska Kurdistan.

թ§Չ‚-Չ€œ Han valde att polarisera situationen, med risk fթƒԹԳr ett fullskaligt inbթƒԹԳrdeskrig fթƒԹԳr att vթƒԹ)nda opinionen mot kurderna och fթƒԹ( stթƒԹԳd av nationalistiska turkar.

PKK stթƒԹ)rker Erdogan-strategi

Erdogans strategi verkar ha fungerat. Allt fler, թƒԹ)ven moderata nationalister, stթƒԹԳder hans krig mot kurderna. Att bombattentat utfթƒԹԳrs av det terroristfթƒԹԳrklarade PKK och nթƒԹ)rstթƒԹ(ende grupper underbygger motsթƒԹ)ttningarna ytterligare.

Nyligen utlթƒԹԳstes tvթƒԹ( bomber i centrala Istanbul under morgonrusningen. MթƒԹ(let var en buss med kravallpoliser, men fթƒԹԳrutom sju poliser dթƒԹԳdades ocksթƒԹ( fyra civila. Det թƒԹ)r inte helt klarlagt vilka som ligger bakom attentatet, men de flesta utgթƒԹ(r ifrթƒԹ(n att PKK թƒԹ)r inblandat.

Baris Ince, nyhetschef pթƒԹ( den oberoende vթƒԹ)nstertidningen BirGթƒԹԶn, sթƒԹ)ger till Dagens ETC:

թ§Չ‚-Չ€œ Det finns inga andra trovթƒԹ)rdiga alternativ. PKK har fթƒԹԳrklarat att fթƒԹԳr varje militթƒԹ)r aktion som den turkiska militթƒԹ)ren gթƒԹԳr i թƒԹԳstra Turkiet ska de svara med angrepp i vթƒԹ)st.

թ§Չ‚-Չ€œ Tidigare har IS utfթƒԹԳrt attentat i Istanbul, men de har varit genomfթƒԹԳrda pթƒԹ( ett helt annat sթƒԹ)tt. Dels sթƒԹ( var det en avancerad teknik med fjթƒԹ)rrutlթƒԹԳsning som lթƒԹ(g bakom, IS har tidigare bara anvթƒԹ)nt sig av sjթƒԹ)lvmordsbombare, och dels var mթƒԹ(let annorlunda. NթƒԹ)r IS tidigare slagit till har det varit riktat mot turister och civila fթƒԹԳr att sprida rթƒԹ)dlsa och skada turistindustrin.

թ§Չ‚-Չ€œ PKK har alltid sթƒԹԳkt militթƒԹ)ra och polisiթƒԹ)ra mթƒԹ(l och fթƒԹԳrsթƒԹԳkt begrթƒԹ)nsa skadorna fթƒԹԳr civila.

Drabbas av terrorlagar

Under tiden driver den turkiska militթƒԹ)ren ett obevekligt krig mot kurderna i sթƒԹԳdra och թƒԹԳstra delen av landet. Den stթƒԹԳrsta staden, Diyarbakir, med runt en miljon invթƒԹ(nare, har varit belթƒԹ)grad av armթƒԹ.n och en rad mindre samhթƒԹ)llen har tagits թƒԹԳver och undantagstillstթƒԹ(nd infթƒԹԳrts.

MթƒԹԶge Yamanyilmaz, utrikesansvarig fթƒԹԳr HDP:

թ§Չ‚-Չ€œ Situationen i turkiska Kurdistan թƒԹ)r fruktansvթƒԹ)rd. NթƒԹ)r utegթƒԹ(ngsfթƒԹԳrbudet hթƒԹ)vdes fick folk komma tillbaka till sina hem och se den enorma fթƒԹԳrstթƒԹԳrelsen. NթƒԹ)r tթƒԹ)lt restes fթƒԹԳr att de skulle ha nթƒԹ(gonstans att sova och matransoner skulle delas ut gick armթƒԹ.n in och rev tթƒԹ)lten och beslagtog maten.

թ§Չ‚-Չ€œ NթƒԹ)r kurder i sina byar arrangerar fredagsbթƒԹԳner utanfթƒԹԳr de av regimen թƒԹԳvertagna moskթƒԹ.erna anklagas och grips de fթƒԹԳr terroristaktiviteter.

Just terroristlagstiftningen anvթƒԹ)nds framfթƒԹԳr allt mot kurder och grupper som stթƒԹԳder kurderna. Lagstiftningen թƒԹ)r sթƒԹ( vid att praktiskt taget vem som helst kan gripas, det rթƒԹ)cker med att ha haft nթƒԹ(gon som helst kontakt med en kurd som kan ha haft kontakt med nթƒԹ(gon som talat med nթƒԹ(gon som misstթƒԹ)nks fթƒԹԳr kontakt med PKK eller att en grupp mթƒԹ)nniskor samlas.

58 av 61 kan թƒԹ(talas

EU har i fթƒԹԳrhandlingarna med Turkiet krթƒԹ)vt att terroristlagstiftningen ska rivas upp, men frթƒԹ(gan թƒԹ)r hur mycket man թƒԹ)r villig att kompromissa fթƒԹԳr att fթƒԹ( igenom ett avtal dթƒԹ)r Turkiet stoppar flyktingarna frթƒԹ(n Syrien, Irak och Afghanistan.

Terroristanklagelser har drabbat HDP mycket hթƒԹ(rt. FթƒԹԳr en tid sedan upphթƒԹ)vde Erdogan och det turkiska parlamentet den rթƒԹ)ttsliga immuniteten fթƒԹԳr parlamentsledamթƒԹԳter vilket betyder att av 58 av 61 riksdagsmթƒԹ)n fթƒԹԳr HDP nu stթƒԹ(r infթƒԹԳr թƒԹ(tal. Rekordet har en riksdagsman som har 77 թƒԹ(tal vilande թƒԹԳver sig.

Zeynep Serinkaya arbetar med Freedom of Expression, en organisation som stթƒԹԳder de som թƒԹ(talas fթƒԹԳr att uttryckt sin mening och registrerar alla fall som kommer till domstol.

FթƒԹԳrsta mթƒԹ(ndagen varje mթƒԹ(nad gթƒԹ(r sympatisթƒԹԳrer till organisationen till fem olika թƒԹ(klagarmyndigheter i Turkiet och anmթƒԹ)ler sig sjթƒԹ)lva. Hos թƒԹ(klagaren erkթƒԹ)nner de ett brott, oftast mot terroristlagstiftningen, som թƒԹ)r exakt likadant som nթƒԹ(got den թƒԹ(klagare de uppsթƒԹԳker tidigare vթƒԹ)ckt թƒԹ(tal fթƒԹԳr. Zeynep Serinkaya:

թ§Չ‚-Չ€œ Oftast fթƒԹԳrsթƒԹԳker թƒԹ(klagaren att fթƒԹ( oss att ta tillbaka erkթƒԹ)nnandet. NթƒԹ)r jag i bթƒԹԳrjan av juni erkթƒԹ)nde ett brott mot terroristlagen sթƒԹ( fթƒԹԳrsթƒԹԳkte թƒԹ(klagaren att pթƒԹ( alla sթƒԹ)tt hitta vթƒԹ)gar fթƒԹԳr att slippa թƒԹ(tala mig.

թ§Չ‚-Չ€œ Men vi vթƒԹ)grar alltid att backa frթƒԹ(n vթƒԹ(ra erkթƒԹ)nnanden. Troligen kommer de att fթƒԹԳrsթƒԹԳka թ§Չ‚-Թtappa bortթ§Չ‚-Թ mitt erkթƒԹ)nnande bland alla andra papper, sթƒԹ)ger han.

FթƒԹԳrsvarade klient թ§Չ‚-Չ€œ dթƒԹԳmdes sjթƒԹ)lv

Freedom of Expression թƒԹ)r en gammal organisation, den bildades redan 1995 dթƒԹ( en kթƒԹ)nd fթƒԹԳrfattare skrev en artikel till stթƒԹԳd fթƒԹԳr kurderna och թƒԹ(talades fթƒԹԳr att artikeln var թ§Չ‚-Թoturkiskթ§Չ‚-Թ.

թ§Չ‚-Չ€œ VթƒԹ(r organisation թƒԹ)r politiskt obunden, vi stթƒԹ(r upp fթƒԹԳr yttrandefriheten i alla lթƒԹ)gen. Vi har till och med agerat till stթƒԹԳd fթƒԹԳr president Erdogan som i mitten pթƒԹ( 90-talet fթƒԹ)ngslades fթƒԹԳr att lթƒԹ)st en dikt med kritik av den dթƒԹ(varande regimen, sթƒԹ)ger Zeynep Serinkaya.

թ§Չ‚-Չ€œ I dag թƒԹ)r minst 38 journalister fթƒԹ)ngslade fթƒԹԳr artiklar de skrivit, vi fթƒԹԳrsթƒԹԳker fթƒԹԳlja alla och ge dem stթƒԹԳd. Men det hթƒԹ)r gթƒԹ)ller alla, inte bara journalister. I ett fall ropade till exempel en man att Erdogan var en tjuv nթƒԹ)r presidenten var pթƒԹ( besթƒԹԳk. Hans vakter misshandlade honom grovt och en advokat skrev en anmթƒԹ)lan mot dem fթƒԹԳr թƒԹԳvervթƒԹ(ld.

թ§Չ‚-Չ€œ Domstolen friade dock vakterna och թƒԹ(talade i stթƒԹ)llet advokaten som i sin anmթƒԹ)lan beskrivit hթƒԹ)ndelsefթƒԹԳrloppet. DթƒԹ)r skrev han att hans klient kallat presidenten fթƒԹԳr en tjuv och det rթƒԹ)ckte fթƒԹԳr att han, advokaten, skulle թƒԹ(talas och sedemera dթƒԹԳmas fթƒԹԳr att ha fթƒԹԳrolթƒԹ)mpat presidenten.

Zeynep Serinkayas organisation publicerar ocksթƒԹ( en databas dթƒԹ)r alla man kunnat finna som թƒԹ(talats fթƒԹԳr yttrandefrihetsbrott finns sթƒԹԳkbara.

Homofobin թƒԹԳkar kraftigt

Advokaten Yasemin թƒՉ€“z թƒԹ)r specialiserad pթƒԹ( mթƒԹ)nskliga rթƒԹ)ttigheter fթƒԹԳr hbtq-grupper.

թ§Չ‚-Չ€œ Vi թƒԹ)r inne i den vթƒԹ)rsta perioden nթƒԹ(gonsin i Turkiet, bթƒԹ(de fթƒԹԳr feminister och hbtq-personer. Homofobin grasserar, ofta med religiթƒԹԳsa fթƒԹԳrtecken, vթƒԹ(ra demonstrationer belթƒԹ)ggs med fթƒԹԳrbud och pթƒԹ( Gay Pride attackerades vi med tթƒԹ(rgas.

թ§Չ‚-Չ€œ Inte heller i թƒԹ(r kommer Gay Pride att tillթƒԹ(tas av, som de sթƒԹ)ger, sթƒԹ)kerhetsskթƒԹ)l. FթƒԹԳr tvթƒԹ( թƒԹ(r sedan hade vi թƒԹԳver 70 000 i demonstrationen. I թƒԹ(r kommer vi antagligen att kalla alla intresserade till en թ§Չ‚-ԹթƒԹԳppen presskonferensթ§Չ‚-Թ, detta թƒԹ)r inte fթƒԹԳrbjudet och krթƒԹ)ver inga tillstթƒԹ(nd. Men vi թƒԹ)r sթƒԹ)kra pթƒԹ( att tթƒԹ(rgas och kravallpolis kommer att sթƒԹ)ttas in mot oss.

Det թƒԹ)r terroristlagarna som anvթƒԹ)nds fթƒԹԳr att fթƒԹԳrbjuda gayparaderna. I Turkiet finns inga lagar mot homosexualitet. Yasemin թƒՉ€“z:

թ§Չ‚-Չ€œ Turkiet har valt att inte lթƒԹ(tsas om homosexualitet, officiellt finns den inte, men genom att islam fթƒԹ(tt en allt viktigare roll hթƒԹ)r har homofobin թƒԹԳkat kraftigt. Den enda lagliga begrթƒԹ)nsning fթƒԹԳr gaysamhթƒԹ)llet թƒԹ)r att homo- och bisexuella mթƒԹ)n inte tillթƒԹ(ts gթƒԹԳra lumpen.

թ§Չ‚-Չ€œ Vi krթƒԹ)ver att diskriminering av hbtq-mթƒԹ)nniskor fթƒԹԳrbjuds och att lagar mot hatbrott infթƒԹԳrs.

Yasemin թƒՉ€“z menar att regimens och president Erdogans nya offensiv mot kvinnorna och hbtq-grupperna թƒԹ)r ett tecken pթƒԹ( att han թƒԹ)r villig att gթƒԹԳra allt fթƒԹԳr att fթƒԹ( ett թƒԹԳkat stթƒԹԳd:

թ§Չ‚-Չ€œ Erdogan rթƒԹ)knar med att vinna mթƒԹ)nnen och de religiթƒԹԳsas stթƒԹԳd genom sina attacker pթƒԹ( oss.

թ§Չ‚-ԹLaglթƒԹԳs situationթ§Չ‚-Թ

թƒՉ€žven stora mediegrupper som inte stթƒԹԳder regimen drabbas av Erdogans och hans parti AKP:s hթƒԹ(rda lagar mot fթƒԹԳrolթƒԹ)mpningar och det vida anvթƒԹ)ndandet av terroristlagarna.

Barcin Yinanc թƒԹ)r politisk redaktթƒԹԳr pթƒԹ( Turkiets stթƒԹԳrsta tidning HթƒԹԶrriyet och dess engelsksprթƒԹ(kiga upplaga Daily News. Tidningarna թƒԹ)gs av det stora energikonglomeratet Dogan-gruppen som թƒԹ)r politiska motstթƒԹ(ndare till Erdogan.

թ§Չ‚-Չ€œ Vi mթƒԹ(ste vara oerhթƒԹԳrt fթƒԹԳrsiktiga med hur vi uttrycker oss, vilka ord vi anvթƒԹ)nder och vilka personer vi ger utrymme till. Det թƒԹ)r inte bara terrorlagarna och fթƒԹԳrolթƒԹ)mpningslagarna som anvթƒԹ)nds mot oss. Den som kritiserar Erdogan mթƒԹ(ste rթƒԹ)kna med att fթƒԹ( skattemթƒԹ(l mot sig, vթƒԹ(ra թƒԹ)gare blev till exempel upptaxerade sթƒԹ( att de tvingades sթƒԹ)lja flera medier.

թ§Չ‚-Չ€œ Det թƒԹ)r en laglթƒԹԳs situation fթƒԹԳr journalister i Turkiet i dag. RթƒԹ)ttssystemet թƒԹ)r kontrollerat av regeringen och arbetar i enlighet med politiken och inte lagen. En rad journalister har avskedats och mթƒԹ(nga tidningar har tagits թƒԹԳver av storfթƒԹԳretag med nթƒԹ)ra fթƒԹԳrbindelser med presidenten. l

Demokratins sista suck

Journalister fթƒԹ)ngslas, kritiker թƒԹ(talas fթƒԹԳr fթƒԹԳrolթƒԹ)mpning, oppositionella trakasseras. Vad hթƒԹ)nder med Turkiet? Det handlar i fթƒԹԳrsta hand inte om islamisering. Det handlar om president Recep Tayyip Erdogan och hans kamp fթƒԹԳr bթƒԹ(de politisk թƒԹԳverlevnad och sin egen enorma fթƒԹԳrmթƒԹԳgenhet.

Turkiet fթƒԹԳrvandlas alltmer till en icke-demokratisk, auktoritթƒԹ)r stat. Bakom utvecklingen ligger president Recep Tayyip Erdogan och hans parti AKP, som թƒԹ)r ett i grunden moderat muslimskt parti.

Erdogans frթƒԹ)msta ekonomiska stթƒԹԳd kommer frթƒԹ(n de mթƒԹ)ktiga industrikonglomerat som gթƒԹ(tt i allians med presidenten och hans egna industriintressen.

Ayse Barkatay sitter i ledningen fթƒԹԳr oppositionspartiet HDP, ett vթƒԹ)nsterinriktat parti som fթƒԹԳrsթƒԹԳker samla regeringens motstթƒԹ(ndare oavsett om de թƒԹ)r kurder, muslimer eller sekulթƒԹ)ra.

թ§Չ‚-Չ€œ Utvecklingen i Turkiet handlar mest av allt om en korrupt politiker som fթƒԹԳrsթƒԹԳker samla all makt runt sig sjթƒԹ)lv. Det թƒԹ)r enda sթƒԹ)ttet fթƒԹԳr honom att fթƒԹԳrhindra թƒԹ(tal, rթƒԹ)ttegթƒԹ(ngar och lթƒԹ(nga fթƒԹ)ngelsestraff, sթƒԹ)ger han.

թ§Չ‚-Չ€œ Erdogan har genom թƒԹ(ren byggt upp ett industrivթƒԹ)lde, behթƒԹ)rskat av honom sjթƒԹ)lv och hans nթƒԹ)ra slթƒԹ)ktingar, som tillsammans med hans allierade har en fantastisk ekonomisk makt i Turkiet.

Skandalerna kring och korruptionsanklagelserna mot Erdogan թƒԹ)r mթƒԹ(nga. Hittills har han kunnat stoppa en hel del av dem genom att avskeda թƒԹ(klagare och att manipulera rթƒԹ)ttssystemet. Men vissa anklagelser tas ocksթƒԹ( upp i andra lթƒԹ)nder.

Under FN:s blockad mot Iran genomfթƒԹԳrdes en omfattande handel med landet via Turkiet. Iran exporterade gas och olja genom Turkiet och turkiska mellanmթƒԹ)n erhթƒԹԳll stora belopp i guld som tack fթƒԹԳr hjթƒԹ)lpen.

Det utvecklades till en stor skandal nթƒԹ)r det stod klart att sթƒԹԳnerna till inrikesministern, ekonomiministern och miljթƒԹԳ- och planeringsministern var djupt inblandade. Den statliga banken Halkbank tog hand om utbetalningarna frթƒԹ(n Iran.

Efter de fթƒԹԳrsta utredningarna blev det ocksթƒԹ( klarlagt att Erdogans sթƒԹԳner, Bilal och Barak, var inblandade tillsammans med al-Qaida-sympatiserande saudiska intressen. En fթƒԹԳrundersթƒԹԳkning startades och ett telefonsamtal mellan Erdogan och hans son Bilal spelades in dթƒԹ)r den nuvarande presidenten uppmanade sin son att skyndsamt dթƒԹԳlja sina թ§Չ‚-Թtiotals miljoner dollarթ§Չ‚-Թ.

Utredningen stoppades och de fyra turkiska թƒԹ(klagarna och fթƒԹԳrundersթƒԹԳkningsledarna som hade ansvar fթƒԹԳr processen avskedades.

Men affթƒԹ)ren har nu tagits upp i USA dթƒԹ)r den misstթƒԹ)nkte huvudmannen, den iransk-turkiske affթƒԹ)rsmannen Reza Zarrabi sitter hթƒԹ)ktad. I den utredningen kommer nu mycket besvթƒԹ)rande uppgifter fթƒԹԳr Erdogan fram.

Vapen till IS

Det enda sթƒԹ)ttet fթƒԹԳr Erdogan att stoppa rթƒԹ)ttsfallen i Turkiet թƒԹ)r att ha den totala makten թƒԹԳver domstolarna och rթƒԹ)ttsvթƒԹ(rdande myndigheter.

Bilal Erdogan թƒԹ)r ocksթƒԹ( misstթƒԹ)nkt fթƒԹԳr pengatvթƒԹ)tt i samband med Islamiska statens (IS) fթƒԹԳrsթƒԹ)ljning av olja frթƒԹ(n de oljefթƒԹ)lt, i framfթƒԹԳr allt Irak, man ockuperat. Turkiska fթƒԹԳretag har mթƒԹԳjliggjort fթƒԹԳrsթƒԹ)ljningen av oljan och tagit stora kommissioner fթƒԹԳr detta. DթƒԹ)r nթƒԹ)mns framfթƒԹԳr allt det rederi och transportbolag som Bilal թƒԹ)r delթƒԹ)gare till.

Erdogans svթƒԹ)rson Berak Albayrak utnթƒԹ)mndes nyligen till energiminister och han har dessutom en rad viktiga poster i den fond թ§Չ‚-Չ€œ mediapoolen թ§Չ‚-Չ€œ som har dominerande intressen i turkisk media samt i den kommission som bestթƒԹ)mmer թƒԹԳver skolorna i landet, bթƒԹ(de nթƒԹ)r det gթƒԹ)ller tillstթƒԹ(nd och etableringar.

Kurder ses som hot

En annan korruptionsaffթƒԹ)r med internationella konsekvenser թƒԹ)r den fթƒԹԳrsթƒԹ)ljning av vapen som Turkiet genomfթƒԹԳrde till IS i Syrien. թƒՉ€žven till den knyts president Erdogan direkt. AffթƒԹ)ren avslթƒԹԳjades av tidningen ComhթƒԹԶrriyet, vars chefredaktթƒԹԳr och korrespondent efter sin artiklar dթƒԹԳmdes fթƒԹԳr spionage.

Det finns mթƒԹ(nga fler kontakter mellan den turkiska regeringen och IS som թƒԹ)r mycket besvթƒԹ)rande fթƒԹԳr landet. Det sunnimuslimska partiet AKP och president Erdogan har hela tiden sett de kurdiska styrkornas framgթƒԹ(ngar i Syrien som ett stթƒԹԳrre hot թƒԹ)n IS mot Turkiet. Eftersom Erdogan och Turkiet dessutom lթƒԹ)nge haft en mycket dթƒԹ(lig relation till Syriens diktator Bashar al-Assad blir situationen svթƒԹ(r och det finns fթƒԹ( mթƒԹԳjliga allianspartners, speciellt nu nթƒԹ)r de kurdiska styrkorna blivit uppskattade och accepterade av USA.

Erdogan och AKP har ocksթƒԹ( under mթƒԹ(nga թƒԹ(r nթƒԹ)rmat sig Ryssland och utvecklat en god relation till Putin. Detta har dock fթƒԹԳrթƒԹ)ndrats, mycket till fթƒԹԳljd av kriget i Syrien. Erdogan anvթƒԹ)nder sig ocksթƒԹ( av de spթƒԹ)nningar som finns mellan shia- och sunnimuslimer fթƒԹԳr att stթƒԹ)rka sin stթƒԹ)lIning. I Turkiet, som թƒԹ)r sunnimuslimskt, finns ocksթƒԹ( upp mot 20 miljoner alawiter, som թƒԹ)r den shiamuslimska gren som dominerar den syriska regimen. Alawiterna թƒԹ)r inte vթƒԹ)lsedda av sunnimajoriteten i Turkiet.

Det spekuleras om en turkisk omvթƒԹ)ndning, att Erdogan och landet nթƒԹ)rmar sig Syrien och al-Assad fթƒԹԳr att kurdfrթƒԹ(gan har en sթƒԹ( stor betydelse i Turkiet. Erdogan behթƒԹԳver rikta intresset inrikespolitiskt i Turkiet mot kurderna.

Kontrollerar medier

GrundlթƒԹ)ggande fթƒԹԳr den ekonomiska utvecklingen i Turkiet har varit de enorma infrastrukturinvesteringar som gjorts under senare tid. Projekten har varit statligt styrda och de bolag som fթƒԹ(tt ta del av dem har alla varit samarbetspartners med Erdogan och AKP. Dessa har blivit en turkisk motsvarighet till oligarkerna i թƒՉ€“steuropa och Ryssland.

Detta har ocksթƒԹ( pթƒԹ(verkat թƒԹ)gandet av medier. En statlig mediapool har startats dթƒԹ)r stora industrikonglomerat investerar betydande summor i att kթƒԹԳpa in tv-stationer och tidningar. En investering i poolen har varit en fթƒԹԳrutsթƒԹ)ttning fթƒԹԳr att fթƒԹ( ta del av de statliga jթƒԹ)tteprojekten.

FթƒԹԳljden har blivit att Erdogan i dag kontrollerar majoriteten av alla medier i Turkiet. Han թƒԹ)ger ocksթƒԹ( sjթƒԹ)lv, samt kontrollerar genom sina sթƒԹԳner, flera viktiga mediabolag.

En allvarlig vթƒԹ)ckarklocka fթƒԹԳr regeringen kom i fթƒԹԳrra valet i juni 2015 dթƒԹ( HDP fickթ‚Թ թƒԹԳver 13 procent av rթƒԹԳsterna. Traditionellt
har partiet och tidigare liknande partier nթƒԹ)stan enbart samlat kurdiska rթƒԹԳster, men i fթƒԹԳrra valet fick HDP ett stort genomslag i framfթƒԹԳr allt Istanbul och stթƒԹԳddes ocksթƒԹ( av miljթƒԹԳgrupper, kvinnoorganisationer, hbtq-organisationer, sociala rթƒԹԳrelser och mթƒԹ)nniskorթƒԹ)ttsaktivister.

StթƒԹ)rks av PKK-bomber

Valresultatet fick Edogan att omedelbart byta strategi. I stթƒԹ)llet fթƒԹԳr att slutfթƒԹԳra fթƒԹԳrhandlingarna med det kurdiska, av mթƒԹ(nga terrorutnթƒԹ)mnda, partiet PKK valde han att plթƒԹԳtsligt avbryta samtalen.

թ§Չ‚-Չ€œ FթƒԹԳrhandlingarna hade kommit en bra bit pթƒԹ( vթƒԹ)g och den senaste vapenvilan mellan turkiska armթƒԹ.n och den kurdiska gerillan var pթƒԹ( vթƒԹ)g att fթƒԹԳrlթƒԹ)ngas, sթƒԹ)ger Onur Erem, politisk reporter pթƒԹ( vթƒԹ)nstertidningen BirGթƒԹԶn.

թ§Չ‚-Չ€œ I stթƒԹ)llet krթƒԹ)vde Erdogan plթƒԹԳtsligt att PKK skulle lթƒԹ)gga ned samtliga vapen innan samtalen kunde fortsթƒԹ)tta. Samtidigt inledde armթƒԹ.n en offensiv i kurdiska omrթƒԹ(den.

Tanken var att spela pթƒԹ( risken fթƒԹԳr inbթƒԹԳrdeskrig och det urgamla hatet mot kurder hos mթƒԹ(nga turkar. Det ser i dag ut som regeringens taktik har fungerat. Man fթƒԹ(r stթƒԹԳd hos nationalistiska turkar som varit motstթƒԹ(ndare till fթƒԹԳrhandlingar med PKK. I nyvalet i november fթƒԹԳrra թƒԹ(ret fick man թƒԹ(ter en egen majoritet i parlamentet.

Men թƒԹ)ven PKK fթƒԹ(r stark kritik fթƒԹԳr att de, direkt eller indirekt, inlett en ny bombkampanj som svar pթƒԹ( regimens hթƒԹ(rda politik i turkiska Kurdistan.

Baris Ince թƒԹ)r ansvarig utgivare pթƒԹ( tidningen BirGթƒԹԶn:

թ§Չ‚-Չ€œ Den hթƒԹ)r typen av attentat mթƒԹ(ste fթƒԹԳrdթƒԹԳmas och spelar Erdogan i hթƒԹ)nderna. De թƒԹԳkar polariseringen och թƒԹԳkar de etniska motsթƒԹ)ttningarna ocksթƒԹ( mellan vanliga mթƒԹ)nniskor i vթƒԹ)stra Turkiet. MթƒԹ(nga i Istanbul tar avstթƒԹ(nd frթƒԹ(n regeringens vթƒԹ(ldspolitik i թƒԹԳstra Turkiet och kan inte fթƒԹԳrstթƒԹ( varfթƒԹԳr de ska utsթƒԹ)ttas fթƒԹԳr bombattentat hթƒԹ)r.

թ§Չ‚-Չ€œ Den kurdiska frթƒԹ(gan mթƒԹ(ste lթƒԹԳsas med fթƒԹԳrhandlingar och mթƒԹ(let թƒԹ)r att alla ska ha samma demokratiska fri- och rթƒԹ)ttigheter.

Tar avstթƒԹ(nd frթƒԹ(n jթƒԹ)mstթƒԹ)lldhet

Ett annat strategiskt beslut av Erdogan har varit att ta strid mot kvinnorթƒԹԳrelsen fթƒԹԳr att fթƒԹ( stթƒԹԳd av mթƒԹ)n och religiթƒԹԳsa grupper som alltid varit mot kvinnlig frigթƒԹԳrelse.

թ§Չ‚-Չ€œ Erdogan har medvetet attackerat kvinnorթƒԹԳrelsen. TvթƒԹ( exempel թƒԹ)r att han fթƒԹԳrթƒԹ)ndrade de tvթƒԹ( ministerier som hade ansvar fթƒԹԳr medborgarnas rթƒԹ)ttigheter. Ministeriet fթƒԹԳr kvinnors rթƒԹ)ttigheter bytte namn och inriktning till Ministeriet fթƒԹԳr familjelag och Ministeriet fթƒԹԳr mթƒԹ)nskliga rթƒԹ)ttigheter heter numera Ministeriet fթƒԹԳr sociala rթƒԹ)ttigheter, sթƒԹ)ger Yasemin թƒՉ€“z, advokat och fթƒԹԳretrթƒԹ)dare fթƒԹԳr feministiska och hbtqi-grupper och fortsթƒԹ)tter:

թ§Չ‚-Չ€œ Samtidigt har han ocksթƒԹ( i praktiken fթƒԹԳrbjudit aborter, trots att de թƒԹ)r lagliga, men nu թƒԹ)r processen fթƒԹԳr att fթƒԹ( en abort sթƒԹ( komplicerad att det krթƒԹ)vs advokathjթƒԹ)lp. Han uppmanar ocksթƒԹ( kvinnor att skaffa mթƒԹ(nga barn och sթƒԹ)ger att en kvinna som inte har barn թƒԹ)r bara en halv mթƒԹ)nniska.

Efterlyser bred allians

Situationen fթƒԹԳr oppositionen i Turkiet i dag թƒԹ)r svթƒԹ(r. Regeringen under president Erdogan թƒԹ)r mycket stark och man fթƒԹԳrbereder nu en folkomrթƒԹԳstning om en ny roll fթƒԹԳr presidenten. Enligt fթƒԹԳrslaget skulle presidenten fթƒԹ( en oerhթƒԹԳrt stark stթƒԹ)llning och ensam kunna fatta en rad beslut som i dag krթƒԹ)ver omrթƒԹԳstningar i parlamentet.

Detta tillsammans med de nya lagarna som begrթƒԹ)nsar press-, yttrande- och demonstrationsfriheten samt en rad andra grundlթƒԹ)ggande rթƒԹ)ttigheter gթƒԹԳr att Turkiet mycket vթƒԹ)l kan fortsթƒԹ)tta utvecklas till en icke-demokratisk stat.

Oppositionen i Turkiet թƒԹ)r dock splittrad. De sekulթƒԹ)ra kemalisterna, anhթƒԹ)ngare av
en icke-religiթƒԹԳs turkisk stat och fթƒԹԳljare av
republikens fader Kemal AtatթƒԹԶrk, թƒԹ)r det stթƒԹԳrsta oppositionspartiet i parlamentet. Partiet թƒԹ)r dock i sig splittrat mellan de som sթƒԹԳker allians med Erdogans AKP och de som vill utmana AKP. HթƒԹԳgerpartiet MHP som bestթƒԹ(r av ultranationalister har fթƒԹԳrsvagats kraftigt.

Baris Ince:

թ§Չ‚-Չ€œ Enda hoppet fթƒԹԳr en fթƒԹԳrթƒԹ)ndring i Turkiet թƒԹ)r en allians mellan alla Erdogan-kritiska krafter. HDP bթƒԹԳr tillsammans med sթƒԹ( mթƒԹ(nga kemalister som mթƒԹԳjligt och alla de rթƒԹԳrelser som bildats under senare tid fթƒԹԳrsթƒԹԳka bilda en sթƒԹ(dan allians.

թ§Չ‚-Չ€œ Det finns ocksթƒԹ( stora grupper av moderata muslimer, framfթƒԹԳr allt alawiterna, som kթƒԹ)nner sig hotade av Erdogans sunnimuslimska politik. FackfթƒԹԳreningarna թƒԹ)r traditionellt svaga i Turkiet, med de som finns kommer att stթƒԹԳdja en ny allians.

թ§Չ‚-Չ€œ Den i sig viktigaste gruppen թƒԹ)r kurderna, men det gթƒԹ)ller att vara mycket klar թƒԹԳver fթƒԹԳrdթƒԹԳmanden av terrorism och bombattentat.

Lever pթƒԹ( folkligt stթƒԹԳd

Erdogan har fortfarande ett folkligt stթƒԹԳd och attentaten i landet gթƒԹԳr att mթƒԹ(nga ropar efter en stark ledare. VթƒԹ(ldsdթƒԹ(den har gjort att mթƒԹ(nga turister nu undviker Turkiet och turismen թƒԹ)r en av landets viktigaste inkomstkթƒԹ)llor.

Efter det senaste bombdթƒԹ(det i nթƒԹ)rheten av de viktiga turistmթƒԹ(len i Istanbul var det tomt pթƒԹ( turister bթƒԹ(de i Grand Bazaar och vid Topkapi. NթƒԹ)r jag dagen efter attentatet besթƒԹԳkte Grand Bazaar var det praktiskt taget folktomt. Normalt har omrթƒԹ(det mellan 250 000 och400 000 besթƒԹԳkare varje dag.

Tidslinje

1954: Erdogan fթƒԹԳds vid Svartahavskusten.

1967: Familjen, nu med fem barn, flyttar till Istanbul.

1981: Tar examen frթƒԹ(n Marmara-universitet. En examen som senare kommer att ifrթƒԹ(gasթƒԹ)ttas. Under sin studietid mթƒԹԳter han Necmettin Erbakan, grundare av islamistiska VթƒԹ)lfթƒԹ)rdspartiet och blivande premiթƒԹ)rminister. Erdogan engagerar sig i den islamistiska rթƒԹԳrelsen.

1984: Blir vald som distriktsordfթƒԹԳrande fթƒԹԳr VթƒԹ)lfթƒԹ)rdspartiet.

1985: Avancerar till att leda partiets avdelning i Istanbul och blir dessutom invald i dess styrelse.

1994: Tar թƒԹԳver som borgmթƒԹ)stare i Istanbul.

1995: VթƒԹ)lfթƒԹ)rdspartiet blirթ‚Թ stթƒԹԳrsta parti med 21 procentթ‚Թ av rթƒԹԳsterna.

1998. VթƒԹ)lfթƒԹ)rdspartiet fթƒԹԳrbjuds av landets fթƒԹԳrfattningsdomstol. Anklagelsen թƒԹ)r att man underminerat den sekulթƒԹ)ra princip som den turkiska fթƒԹԳrfattningen vilar pթƒԹ(. MilitթƒԹ)ren utթƒԹԳvade pթƒԹ(tryckningar. թ§Չ‚-ԹMilitթƒԹ)ren թƒԹ)r fast besluten att krossa och sopa bort den primitiva mentalitet som kթƒԹ)nnetecknar radikal islamթ§Չ‚-Թ, sa Turkiets dթƒԹ(varande թƒԹԳverbefթƒԹ)lhavare Ismial Hakki Karadayi.

1998: Erdogan avtjթƒԹ)nar fyra mթƒԹ(nader i fթƒԹ)ngelse, dթƒԹԳmd fթƒԹԳr att ha offentligt ha lթƒԹ)st en dikt som domstolen anser ha uppmanat till religiթƒԹԳst hat.

2001: Erdogan թƒԹ)r medgrundare till RթƒԹ)ttvise- och utvecklingspartiet (AKP).

2002: I sitt fթƒԹԳrsta parlamentsval blir AKP stթƒԹԳrsta parti och dess ledare Erdogan bildar regering.

2003: Erdogan tilltrթƒԹ)der som premiթƒԹ)rminister, en post han sedan har tills han 2014 i stթƒԹ)llet blir president.

2005: RթƒԹ)ttegթƒԹ(ngar mot nobelpristagaren Orhan Pamuk och journalisten Hrant Dink fթƒԹԳr fթƒԹԳrolթƒԹ)mpning av թ§Չ‚-Թturkiskhetenթ§Չ‚-Թ. Dink mթƒԹԳrdas senare.

2008: AKP թƒԹ)r nթƒԹ)ra att fթƒԹԳrklaras olagligt av fթƒԹԳrfattningsdomstolen.

2011: AKP vinner valet med 49,9 procent. Erdogan ber om ursթƒԹ)kt fթƒԹԳr att 14 000 kurder under թƒԹ(rens lopp dթƒԹԳdats av militթƒԹ)ren.

2012: Turkiet fթƒԹ(r EU-kritik fթƒԹԳr brister i yttrande- och fթƒԹԳrsamlingsfriheten. FN kritiserar samtidigt antiterrorlagarna.

2013: Regeringen anvթƒԹ)nder vթƒԹ(ld fթƒԹԳr att stoppa demonstranter pթƒԹ( Taksimtorget i centrala Istanbul. թƒՉ€»tta mթƒԹ)nniskor dթƒԹԳdas. Protesterna handlar om att Geziparken ska exploateras, men ocksթƒԹ( om missnթƒԹԳje med premiթƒԹ)rministern som anklagas fթƒԹԳr korruption och islamisering.

2013: En korruptionsutredning nթƒԹ)rmar sig Erdogans innersta cirkel. Regeringen svarar med att avskeda 350 poliser. թƒՉ€»klagaren lթƒԹ)gger till sist ner hela utredningen.

2013: HթƒԹԳga militթƒԹ)rer dթƒԹԳms till lթƒԹ(nga fթƒԹ)ngelsestraff, anklagade fթƒԹԳr att ha planerat en statskupp mot AKP. թƒՉ€žven journalister och politiska motstթƒԹ(ndare stթƒԹ)lls infթƒԹԳr rթƒԹ)tta.

2013: AKP avlթƒԹ)gsnar fթƒԹԳrbudet att bթƒԹ)ra slթƒԹԳja nթƒԹ)r de arbetar i statliga institutioner, med undantag fթƒԹԳr bland annat polisen och militթƒԹ)ren.

2014: Erdogan hotar att թ§Չ‚-ԹutplթƒԹ(naթ§Չ‚-Թ Twitter. Turkiet stթƒԹ)nger ner det sociala mediet under tvթƒԹ( veckor.

2014: SթƒԹ)kerhetstjթƒԹ)nsten fթƒԹ(r թƒԹԳkad rթƒԹ)tt till avlyssning. EU-parlamentet kritiserar Turkiet fթƒԹԳr en rad fթƒԹԳrsթƒԹ)mringar av rթƒԹ)ttsstatens principer.

2014: Han blir landets fթƒԹԳrsta folkvalda president. Rollen թƒԹ)r tթƒԹ)nkt att vara ceremoniell, men Erdogan sթƒԹ)ger att han vill utթƒԹԳka befogenheterna.

2014: Erdogan inviger det nya presidentpalatset, med 1 000 rum. Bygget ska ha kostat motsvarande 2,5 miljarder kronor.

2014: Erdogan talar i samband med att en kvinnogrupp hթƒԹ(ller mթƒԹԳte i Istanbul. Han sթƒԹ)ger att kvinnor och mթƒԹ)n inte թƒԹ)r jթƒԹ)mlika, թ§Չ‚-Թeftersom deras natur skiljer sig թƒԹ(tթ§Չ‚-Թ. Det թƒԹ)r inte fթƒԹԳrsta gթƒԹ(ngen han uttrycker sig i sթƒԹ(dana termer. Han har exempelvis uppmanat turkiska kvinnor att skaffa barn och inte vara թ§Չ‚-ԹkrթƒԹ)snaթ§Չ‚-Թ vad gթƒԹ)ller vem de gifter sig med.

2014: Turkiet har under ett decennium haft en թƒԹ(rlig genomsnittlig tillvթƒԹ)xt om 4,5 procent. Men nu dalar den. ArbetslթƒԹԳsheten թƒԹԳverstiger tio procent.

2015: Domstol frikթƒԹ)nner 298 officerare som թƒԹ(talats fթƒԹԳr det pթƒԹ(stթƒԹ(dda kuppfթƒԹԳrsթƒԹԳk som avslթƒԹԳjades 2007.

2015: AKP fթƒԹ(r 41 procent av rթƒԹԳsterna i parlamentsvalet. Det fթƒԹԳrsvթƒԹ(rar Erdogans mթƒԹ(lsթƒԹ)ttning att թƒԹԳverfթƒԹԳra makt till presidenten.

2015: Oppositionsledaren dթƒԹԳms fթƒԹԳr att ha fթƒԹԳrolթƒԹ)mpat Erdogan. EuroparթƒԹ(dets ordfթƒԹԳrande i parlamentariska fթƒԹԳrsamlingen fթƒԹԳrdթƒԹԳmer Turkiets nya sթƒԹ)kerhetslagar.

2015: Erdogan fթƒԹԳrklara fredsprocessen med den kurdiska gerillan PKK avslutad.

2016: EU tecknar avtal med Turkiet. FթƒԹԳrhoppningen թƒԹ)r att fթƒԹ( stopp pթƒԹ( inflթƒԹԳdet av flyktingar till Grekland. Erdogan vթƒԹ)grar dock att թƒԹ)ndra landets kritiserade lagstiftningթ‚Թ  kring terrorism fթƒԹԳr att EU ska ge turkar visumfrihet.

Gunnar WesslթƒԹ.n

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*