թƒՉ€žrade riksdagsman

թƒՉ€žrade riksdagsman

 

Jag թƒԹ)r sթƒԹ)ker pթƒԹ( att Ni redan vet om George Karimi som har avtjթƒԹ)nat sju թƒԹ(rs fթƒԹ)ngelsestraff i Kina efter en rթƒԹ)ttegթƒԹ(ng som inte uppfyllt grundlթƒԹ)ggande internationella krav pթƒԹ( en rթƒԹ)ttvis rթƒԹ)ttegթƒԹ(ng. FթƒԹԳr drygt ett թƒԹ(r sedan flyttades han till Sverige fթƒԹԳr att avtjթƒԹ)na resten av sitt straff hթƒԹ)r hemma i Sverige. Hans dotter Angine Karimi har redan skickat ett brev till Er angթƒԹ(ende pappans och hela familjens tragiska historia.

Man kan թƒԹ)ven lթƒԹ)sa om fallet i artikeln թ§Չ‚-ԹFթƒԹ(ngen frթƒԹ(n Folkrepublikenթ§Չ‚-Թ som publicerades i Fokus-19, eller kolla pթƒԹ( fթƒԹԳljande webbplats http://www.fokus.se/2011/05/fangen-fran-folkrepubliken/

Jag kթƒԹ)nner att det թƒԹ)r en nթƒԹԳdvթƒԹ)ndighet att informera Er folkvalda om detta och ge ytterligare belysning och fթƒԹԳrtydligande i denna frթƒԹ(ga. MթƒԹԳjligen ocksթƒԹ( sթƒԹԳka Ert engagemang och Era fթƒԹԳrhoppningar om att hela sanningen bթƒԹԳr komma fram och att rթƒԹ)ttvisan till slut segrar.

I sju թƒԹ(r har George varit skild frթƒԹ(n sin hustru och sina barn och kթƒԹ)mpat i Kinas medeltida fթƒԹ)ngelse fթƒԹԳr att թƒԹԳverleva en livstidsdom grundad pթƒԹ( helt falska anklagelser.թ‚Թ  Tack vare svenska ambassadens engagemang och insatser i Kina lyckades man flytta hem honom till Sverige fթƒԹԳr att avtjթƒԹ)na resten av sitt straff hթƒԹ)r, som frթƒԹ(n livstid reducerades till 18 թƒԹ(rs fթƒԹ)ngelsestraff. Detta handlar om ett brott som i Sverige skulle renderat honom maximalt 2 թƒԹ(r och թƒԹ(tta mթƒԹ(nader i fթƒԹ)ngelse.թ‚Թ թ‚Թ 

I Sverige fթƒԹԳrvթƒԹ)ntade sig George en mer rթƒԹ)ttvis och mթƒԹ)nskligare behandling. Visst blev det en mer human och mer mթƒԹ)nsklig behandling jթƒԹ)mfթƒԹԳrt med i Kina, men trots hans fթƒԹԳredթƒԹԳmliga beteende pթƒԹ( anstalten det senaste թƒԹ(ret har situationen inte fթƒԹԳrbթƒԹ)ttrats fթƒԹԳr honom pթƒԹ( det sթƒԹ)tt som lagen fթƒԹԳrutsթƒԹ)tter.թ‚Թ  Detta har fթƒԹ(tt George att fթƒԹԳrlora sin tro pթƒԹ( rթƒԹ)ttvisa och gett upphov till ytterligare psykiska problem och fթƒԹԳrorsakat en fթƒԹԳrdjupning av hans redan dթƒԹ(liga fysiska hթƒԹ)lsa.

Enligt George Karimis advokat Sten De Geer finns det flera punkter vթƒԹ)rda att belysas. NթƒԹ(gra exempel fթƒԹԳljer.

Att George har torterats under rթƒԹ)ttegթƒԹ(ngen vilket թƒԹ)r kթƒԹ)nt fթƒԹԳr det svenska utrikesdepartementet.

Att den riskprofil som framtagit fթƒԹԳr George Karimi talar fթƒԹԳr att han bթƒԹԳr behandlas mindre restriktivt. Detta stթƒԹԳds ocksթƒԹ( av den utredning som fթƒԹԳretagits av riksmottagningen och i vilken bl.a. fթƒԹԳreslogs att George skulle placeras i sթƒԹ)kerhetsklass D och pթƒԹ( en թƒԹԳppen anstalt.

Att kriminalvթƒԹ(rdens instթƒԹ)llning till Georg Karimi saknar all logik och kan fթƒԹԳranleda frթƒԹ(getecken kring huruvida dolda utrikespolitiska hթƒԹ)nsynstaganden gjorts i fallet.

Med anledning av det ovannթƒԹ)mnda och ofta svթƒԹ(rbegripliga kring Georges fall kan man inget annat թƒԹ)n misstթƒԹ)nka att det finns vissa krafter som motarbetar honom. Genom att skapa hinder och artificiella murar.թ‚Թ  Man verkar gթƒԹԳra allt fթƒԹԳr att han inte ska fթƒԹ( den medicinska vթƒԹ(rd som behթƒԹԳvs och den frihet som han har rթƒԹ)tt till. Och inte minst har man fթƒԹԳrhindrat den mediala uppmթƒԹ)rksamhet han faktiskt fթƒԹԳrtjթƒԹ)nar.

KթƒԹ)ra riksdagsman,

թ‚Թ Syftet med detta brev թƒԹ)r inte alls att beskriva George Karimis svթƒԹ(ra situation i anstalten, men att berթƒԹ)tta och belysa fթƒԹԳr Er att hans arrestering och fթƒԹ(ngenskap inte alls թƒԹ)r resultatet av ekobrott, som man hթƒԹ)vdar, utan det hela har en allvarlig politisk bakgrund, det handlar om ett politiskt fall som noggrant fթƒԹԳrvandlats till penningfթƒԹԳrfalskning. George Karimi թƒԹ)r fթƒԹԳdd i Iran med en armenisk bakgrund, vթƒԹ)l medveten om vթƒԹ)rdet av frihet och rթƒԹ)ttvisa. Han blev intresserad av politik nթƒԹ)r han var ung. Han blev involverad i politiska aktiviteter i kampen fթƒԹԳr frihet och mթƒԹ)nskliga rթƒԹ)ttigheter, med stor tacksamhet blev han ny svensk och en god medborgare.

Han var en aktiv medlem i armeniska fթƒԹԳreningar och organisationer i Sverige och i Bryssel fram till att han blev arresterad i Kina 2003. Hans insatser i de europeiska lթƒԹ)nderna, ffa i Bryssel թƒԹ)r vad gթƒԹ)ller arbetet fթƒԹԳr ett erkթƒԹ)nnande av folkmordet pթƒԹ( Armenier 1915 hթƒԹԳgst uppskattade. Samtidigt drev han sitt egna fթƒԹԳretag, ett import-export-fթƒԹԳretag som gjorde affթƒԹ)rer mellan Kina och Sverige.

թ‚Թ Hans politiska engagemang och verksamhet gentemot vissa kinesiska myndigheter handlade om just spridningen av information om armeniska folkmordet och ett eventuellt framtida kinesiskt erkթƒԹ)nnande.

PթƒԹ( den tiden genomgick Kina stora fթƒԹԳrթƒԹ)ndringar och George blev ett offer i detta, en syndabock mellan rivaliserade politiska kretsar i Kina

Men թƒԹ)ven efter fթƒԹԳrflyttningen till Sverige fթƒԹԳrsթƒԹԳkte man pթƒԹ(verka utvecklingen sթƒԹ( att allt blir kvar som dolda. Man undrar hur ett sթƒԹ(dant fall kan hemlighթƒԹ(llas frթƒԹ(n media och allmթƒԹ)nheten. Utan tvekan թƒԹ)r detta en skandal.թ‚Թ 

Otroligt men sant att det finns en politisk fթƒԹ(nge i Sverige. Ni folkvalda och rթƒԹ)ttvisans fթƒԹԳrsvarare har all rթƒԹ)tt att fթƒԹ( veta om detta och driva denna frթƒԹ(ga som թƒԹ)r lթƒԹ(ngt ifrթƒԹ(n att vara en vanlig kriminalfrթƒԹ(ga men en lթƒԹ(ngt gթƒԹ(ngen politisk frթƒԹ(ga som krթƒԹ)ver politikernas engagemang.

Att bevara och verka fթƒԹԳr Sveriges goda rykte թƒԹ)r primթƒԹ)rt fթƒԹԳr oss alla, men inte till varje pris.

LթƒԹ(t oss hoppas att Regeringens թƒԹԳppna kritiska ord och rapporter som riktas mot bristande rթƒԹ)ttvisa och frihet i Kina inte bara blir tomma ord, men omvandlas till verklighet och att regeringen prioriterar mթƒԹ)nniskans vթƒԹ)rde mer թƒԹ)n ekonomiska och andra politiska hթƒԹ)nsynstaganden och intressen.թ‚Թ 

Det minsta som ansvariga i detta fall bթƒԹԳr gթƒԹԳra թƒԹ)r att ha fթƒԹԳrstթƒԹ(else fթƒԹԳr George Karimi och hans hթƒԹ(rt drabbade familj och fթƒԹԳrsթƒԹԳka fթƒԹԳrbթƒԹ)ttra hans situation genom att i fթƒԹԳrsta hand riva upp de osynliga fթƒԹԳrhinder och murar som omkretsar honom i hans fթƒԹ(ngeskap, nթƒԹ(gonting som tyvթƒԹ)rr hittills har helt ignorerats.

TyvթƒԹ)rr verkar det som om det djupare politiska spelet i vթƒԹ(rt Sverige, precis som i Kina, gjort det mթƒԹԳjligt fթƒԹԳr Kinas lթƒԹ(nga korrupta politiska arm att nթƒԹ( ut sթƒԹ( lթƒԹ(ngt som till Storboda anstalt.թ‚Թ 

Vi hoppas att ni anvթƒԹ)nder den makt ni som politiker har fթƒԹԳr att genom engagemang och medverkan fթƒԹԳrhindra orթƒԹ)ttvisans frammarsch och se till att rթƒԹ)ttvisan vinner.

Med VթƒԹ)nliga HթƒԹ)lsningar

Garo Hakopian

OrdfթƒԹԳrande:թ‚Թ թ‚Թ  Assembly of Armenians of Europe

Uppsala 2011-08-24

Mob: 0707258593

garo.hakopian@comhem.se

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*