Turkiet slussat in tusentals jihadister frթƒԹ(n Libyen och Syrien fթƒԹԳr att slթƒԹ(ss mot armenierna.

Hej!

Vi armenier i Uppsala lթƒԹ)n har rթƒԹԳstat pթƒԹ( olika partier i riksdagsvalet. Vi har kryssat riksdagskandidater ocksթƒԹ( som vi trodde stod fթƒԹԳr rթƒԹ)ttvisa och solidaritet sթƒԹ(som Marlene Burwick S, Jessika Roswall M, Ilona Szatmari Waldau V, Mikael Oscarsson Kd och Solveig Zander C, Maria Gardfjell Mp och Lina Nordquist L men vi թƒԹ)r besvikna att ni inte tar vթƒԹ(ra frթƒԹ(gor pթƒԹ( allvar och att ni inte jobbar fթƒԹԳr fred och solidaritet. 

Sedan den 27 september pթƒԹ(gթƒԹ(r ett vidrigt krig mot republiken Artsakh (Nagorno-Karabakh). Tusentals mթƒԹ)nniskor har dթƒԹԳtt och թƒԹԳver hթƒԹ)lften av Artsakh invթƒԹ(nare befinner sig nu pթƒԹ( flykt frթƒԹ(n anfall med klusterbomber.

Konflikten om enklaven som har en armenisk befolkning blossade upp under Sovjetunionens sista թƒԹ(r i slutet av 1980-talet men թƒԹ)ven efter eldupphթƒԹԳr 1994 har dթƒԹԳdandet fortsatt. Amnesty International har rapporterat om anfall med fթƒԹԳrbjudna klusterbomber frթƒԹ(n Azerbajdzjans sida.

Konflikten handlar om principer om folkrթƒԹ)tten och territoriella integritet. Dessa principer gթƒԹ(r att fթƒԹԳrena i en civiliserad vթƒԹ)rld dթƒԹ)r demokratiska vթƒԹ)rderingar styr fredliga fթƒԹԳrhandlingar istթƒԹ)llet fթƒԹԳr krig.

Armenier i Artsakh (Nagorno-Karabakh) har rթƒԹ)tt till sjթƒԹ)lvbestթƒԹ)mmande och i en offentlig folkomrթƒԹԳstning som թƒԹ)gde rum den 10de december 1991 bestթƒԹ)mde sitt թƒԹԳde.

Tre vapenvilor har utlysts men alla թƒԹ)r brutna och kriget fortsթƒԹ)tter, tusentals mթƒԹ)nniskor har dթƒԹԳtt pթƒԹ( bթƒԹ(da sidor. Det begթƒԹ(s fruktansvթƒԹ)rda krigsbrott, bilder och filmer som nu lթƒԹ)ckt ut frթƒԹ(n den azeriska sidan med bթƒԹ(de avrթƒԹ)ttning av fթƒԹ(ngade armeniska soldater och till kapade huvuden pթƒԹ( soldater թƒԹ)r bevis pթƒԹ( att den azeriska sidan gթƒԹԳr sig skyldig till krigsbrott. 

Vi armenier i Sverige fթƒԹԳljer hթƒԹ)ndelsen med skrթƒԹ)ck, fթƒԹԳr oss թƒԹ)r det hթƒԹ)r en pթƒԹ(minnelse om Turkiets folkmord pթƒԹ( bland annat 1,5 miljoner armenier fթƒԹԳr drygt hundra թƒԹ(r sedan som Sveriges riksdag erkթƒԹ)nt. 

Azerbajdzjans diktatur Alijev har lierat sig med Turkiets Erdoթ„ժԴan i konflikten. Nu finns bevis pթƒԹ( att Turkiet slussat in tusentals jihadister frթƒԹ(n Libyen och Syrien fթƒԹԳr att slթƒԹ(ss mot armenierna.

Om ni fթƒԹԳljer nyheterna ser ni att turkiska թ§Չ‚-ԹgrթƒԹ( vargarթ§Չ‚-Թ tar sig ut pթƒԹ( gatorna i Frankrike och hotar att dթƒԹԳda armenier. Ska politikerna och ansvariga myndigheterna vara tyst och lթƒԹ(ta att de sprida sina hot թƒԹ)ven i Sverige och andra europeiska lթƒԹ)nder?

Ni som riksdagsledamթƒԹԳter och folkvalda har ett ansvar sթƒԹ( att historien om folkmord inte upprepas. Sverige som arbetar fթƒԹԳr fred och sթƒԹ)kerhet och respekt fթƒԹԳr de mթƒԹ)nskliga rթƒԹ)ttigheterna mթƒԹ(ste vara aktivt och stoppa detta fruktansvթƒԹ)rda krig mot armenierna i republiken Artsakh.

Vi krթƒԹ)ver av vթƒԹ(ra riksdagsledamթƒԹԳter i Uppsala lթƒԹ)n: 

Att fթƒԹԳrdթƒԹԳma Turkiets inblandning i kriget

Att fթƒԹԳrdթƒԹԳma Azerbajdzjans anvթƒԹ)ndning av de fթƒԹԳrbjudna klusterbomberna

Att arbeta aktivt fթƒԹԳr att stoppa detta vidriga krig mot armenierna i Artsakh 

Att ni arbetar aktivt fթƒԹԳr att infթƒԹԳra sanktioner mot Turkiets brott mot de mթƒԹ)nskliga rթƒԹ)ttigheterna och internationell lag.

Att ni arbetar aktivt fթƒԹԳr armeniernas sjթƒԹ)lvbestթƒԹ)mmande i republiken Artsakh.

Vi ser framemot ert svar.

Garo Hakopian

FթƒԹԳr Armeniska kulturfթƒԹԳreningen i Uppsala

Mejl: hakopiangaro@gmail.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*