September 24, 2023

Turkiet slussat in tusentals jihadister från Libyen och Syrien för att slåss mot armenierna.

Hej!

Vi armenier i Uppsala län har röstat på olika partier i riksdagsvalet. Vi har kryssat riksdagskandidater också som vi trodde stod för rättvisa och solidaritet såsom Marlene Burwick S, Jessika Roswall M, Ilona Szatmari Waldau V, Mikael Oscarsson Kd och Solveig Zander C, Maria Gardfjell Mp och Lina Nordquist L men vi är besvikna att ni inte tar våra frågor på allvar och att ni inte jobbar för fred och solidaritet. 

Sedan den 27 september pågår ett vidrigt krig mot republiken Artsakh (Nagorno-Karabakh). Tusentals människor har dött och över hälften av Artsakh invånare befinner sig nu på flykt från anfall med klusterbomber.

Konflikten om enklaven som har en armenisk befolkning blossade upp under Sovjetunionens sista år i slutet av 1980-talet men även efter eldupphör 1994 har dödandet fortsatt. Amnesty International har rapporterat om anfall med förbjudna klusterbomber från Azerbajdzjans sida.

Konflikten handlar om principer om folkrätten och territoriella integritet. Dessa principer går att förena i en civiliserad värld där demokratiska värderingar styr fredliga förhandlingar istället för krig.

Armenier i Artsakh (Nagorno-Karabakh) har rätt till självbestämmande och i en offentlig folkomröstning som ägde rum den 10de december 1991 bestämde sitt öde.

Tre vapenvilor har utlysts men alla är brutna och kriget fortsätter, tusentals människor har dött på båda sidor. Det begås fruktansvärda krigsbrott, bilder och filmer som nu läckt ut från den azeriska sidan med både avrättning av fångade armeniska soldater och till kapade huvuden på soldater är bevis på att den azeriska sidan gör sig skyldig till krigsbrott. 

Vi armenier i Sverige följer händelsen med skräck, för oss är det här en påminnelse om Turkiets folkmord på bland annat 1,5 miljoner armenier för drygt hundra år sedan som Sveriges riksdag erkänt. 

Azerbajdzjans diktatur Alijev har lierat sig med Turkiets Erdoğan i konflikten. Nu finns bevis på att Turkiet slussat in tusentals jihadister från Libyen och Syrien för att slåss mot armenierna.

Om ni följer nyheterna ser ni att turkiska ”grå vargar” tar sig ut på gatorna i Frankrike och hotar att döda armenier. Ska politikerna och ansvariga myndigheterna vara tyst och låta att de sprida sina hot även i Sverige och andra europeiska länder?

Ni som riksdagsledamöter och folkvalda har ett ansvar så att historien om folkmord inte upprepas. Sverige som arbetar för fred och säkerhet och respekt för de mänskliga rättigheterna måste vara aktivt och stoppa detta fruktansvärda krig mot armenierna i republiken Artsakh.

Vi kräver av våra riksdagsledamöter i Uppsala län: 

Att fördöma Turkiets inblandning i kriget

Att fördöma Azerbajdzjans användning av de förbjudna klusterbomberna

Att arbeta aktivt för att stoppa detta vidriga krig mot armenierna i Artsakh 

Att ni arbetar aktivt för att införa sanktioner mot Turkiets brott mot de mänskliga rättigheterna och internationell lag.

Att ni arbetar aktivt för armeniernas självbestämmande i republiken Artsakh.

Vi ser framemot ert svar.

Garo Hakopian

För Armeniska kulturföreningen i Uppsala

Mejl: hakopiangaro@gmail.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4/AAB0Q2qi2hC5WMFScWsapOW0d1ypdvjHSDFgUciTQjW7ImoDTCNLGO4