September 25, 2018

Justitiedepartementet: Sverige måste följa avtal med Kina

Affärsmannen George Karimi dömdes till ett orättvist fängelsestraff i Kina. Men när han blev överförd till Sverige fick han sitta ytterligare fem år i fängelse.
– Sverige gör i dessa fall ingen prövning av skuldfrågan, säger Cecilia Riddselius på Justitiedepartementet.

Europakonventionen innehåller bestämmelser som innebär att domar från ett annat land inte ska verkställas om domen är ”flagrant orättvis”.Europakonventionen innehåller bestämmelser som innebär att domar från ett annat land inte ska verkställas om domen är ”flagrant orättvis”. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

År 2005 dömdes affärsmannen George Karimi till livstids fängelse i Kina för förfalskning och försäljning av falska dollarsedlar. Men efter förhandlingar på hög politisk nivå kunde han överföras till Sverige 2010. Straffet hade då tidsbegränsats men fem år återstod att avtjäna i Sverige.
I ett reportage i SvD:s kulturmagasin berättar Karimi om besvikelsen över den behandling han har fått i Sverige.
Enligt regeringen gjorde överenskommelsen med Kina att han var tvungen att sitta av alla de återstående åren i Sverige, annars skulle inga fångutväxlingar kunnat göras mellan länderna i framtiden.

Men en skriftväxling mellan Sverige och Kina efter överförandet visar att kineserna inte ställde krav på att Karimi avtjänade resten av sitt straff i Sverige. I princip hade han kunnat släppas, enligt den analys Karimis advokat gör av skriftväxlingen.

SvD har sökt UD för en kommentar men regeringen har valt att uttala sig genom Justitiedepartementet.

Cecilia Riddselius, kansliråd på justitiedepartementet, anser dock inte att staten har gjort något fel. Vid denna typ av fångöverföringar ska inte Sverige pröva skuldfrågan, eller ändra straffets påföljd, hävdar hon.

Enligt Cecilia Riddselius spelade det ingen roll om Kina tyckte att han kunde släppas. Sverige måste alltid följa dessa avtal.

– Huvudregeln är att påföljden, så som den ser ut, tas över. Det gör man även om personen inte skulle ha dömts till ett lika långt fängelsestraff i Sverige, säger Cecilia Riddselius.

Enligt Justitiedepartementet vilar denna princip på flera internationella överenskommelser som Sverige har ingått.

– Om vi som stat skulle utgå från vårt eget rättssystem, och börja omvandla andra staters domar, då skulle inte andra stater vilja samarbeta, säger Cecilia Riddselius.

Enligt Cecilia Riddselius spelade det ingen roll om Kina tyckte att han kunde släppas. Sverige måste alltid följa dessa avtal.

Detta handlar om ett fall där ett vittne har torterats för att ange honom. Är det inte underligt att man då är så rigid?

– Han har inte anfört i sin ansökan om att bli överförd att rättegången skulle ha varit orättvis. Om han hade sagt det hade Sverige tvingats säga att vi kan inte överta den här påföljden för att domen är helt i strid med artikel 6 [i Europakonventionen]. Men då blir det inget överförande alls. Man hamnar i en svår situation, säger Riddselius.
En fånge i Karimis situation hamnar således i ett moment 22. Hade Karimi påtalat den orättvisa rättegången hade Kina troligen vägrat släppa honom.

George Karimis advokat, Lars Carlén, har inga invändningar mot att regeringen följer internationell praxis vid fångöverföringar. Men han menar att detta fall är speciellt eftersom rättegången i Kina var under all kritik. Bland annat tilläts inga vittnen närvara och det skriftliga förundersökningsmaterialet fick inte granskas i förväg.

Den långa påföljden som George Karimi fick i Kina strider mot Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna, menar Lars Carlén. Europakonventionen innehåller bestämmelser som innebär att domar från ett annat land inte ska verkställas om domen är ”flagrant orättvis”. Denna dom hade därför kunnat verkställas i Kina men inte i Sverige.

Man får intrycket att rätten hade dömt honom i förhand. Rättegången var bara ett spel för galleriet.

– Den orättfärdiga behandlingen som George Karimi har fått i Kina är flagrant orättvis. Man får intrycket att rätten hade dömt honom i förhand. Rättegången var bara ett spel för galleriet, säger Lars Carlén.

Enligt Lars Carlén har den kinesiska domstolen dessutom ändrat i åtalet efter rättegången för att kunna höja straffet till livstids fängelse. En dom mot en person i Sverige för penningförfalskning skulle sannolikt inte innebära mer än 1,5 års fängelse.
Lars Carlén menar att det är orimligt att George Karimi fick avtjäna ett tredubbelt så långt straff i Sverige, trots att han redan hade avtjänat sju år i Kina.

Fallet är nu överklagat till Svea hovrätt efter att tingsrätten i september slog fast att staten inte hade gjort något fel när de lät Karimi sitta ytterligare fem år i fängelse.

Staten har tidigare dömts till skadestånd för olaglig övervakning av George Karimi när han under slutdelen av sitt straff beviljades permissioner. Vid en granskning av polisens allmänna spaningsregister hittades inte mindre än 45 notiser på Karimi. Rätten ansåg att polisen och Säpo hade bedrivit en olaglig spaning eftersom George Karimi inte misstänktes för något brott.

I samma dom konstaterar Justitiekanslern att det finns starka skäl att tro att George Karimi ”är oskyldigt dömd utomlands.”

svd.se

Av Nils Resare

 http://www.aaeurop.com/?p=7842

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Add video comment
Բոլոր իրավունքները պաշտպանված են: Մեջբերումներ անելիս հղումը www.aaeurop.com-ին պարտադիր է: Կայքի հոդվածների մասնակի կամ ամբողջական արտատպումը, տարածումը, կամ հեռուստառադիոընթերցումն առանց www.aaeurop-ին հղման արգելվում է:Կայքում արտահայտված կարծիքները պարտադիր չէ, որ համընկնեն կայքի խմբագրության տեսակետի հետ: Կայքը պատասխանատվություն է կրում միայն «Եվրոպայի Հայերի Համագումարի » ի ստորագրությամբ նութերի, կարծիքների եւ դիրքորոշումների համար: All Rights Reserved,4/AAB0Q2qi2hC5WMFScWsapOW0d1ypdvjHSDFgUciTQjW7ImoDTCNLGO4