VarfթƒԹԳr fթƒԹ)ngslade Sverige George Karimi?

Han trodde att mardrթƒԹԳmmen var թƒԹԳver. Den svenske affթƒԹ)rsmannen George Karimi satt fթƒԹ)ngslad i sju թƒԹ(r i Kina efter en undermթƒԹ(lig rթƒԹ)ttegթƒԹ(ng utan vittnen. Men nթƒԹ)r Sverige fթƒԹ(tt ut honom frթƒԹ(n Kina fick han inte komma hem till sin familj. I stթƒԹ)llet spթƒԹ)rrades han in i fem թƒԹ(r, bland annat pթƒԹ( hթƒԹԳgriskfթƒԹ)ngelset Kumla.

Arlanda den 30 juli 2010. Tre civilklթƒԹ)dda fթƒԹ(ngvaktare slussar George Karimi ur flygplanets kabin, genom gթƒԹ(ngen som ansluter till terminalbyggnaden och sedan nedfթƒԹԳr en trappa. PթƒԹ( landningsbanan, precis framfթƒԹԳr flygplanet, stթƒԹ(r en skթƒԹ(pbil frթƒԹ(n kriminalvթƒԹ(rden parkerad. En av vakterna gթƒԹ(r fթƒԹԳr att hթƒԹ)mta George Karimis resvթƒԹ)ska frթƒԹ(n rullbandet, medan de andra vթƒԹ)ntar i skթƒԹ(pbilen.

Efter sju թƒԹ(r i kinesiska hթƒԹ)kten och fթƒԹ)ngelser skulle mardrթƒԹԳmmen snart vara թƒԹԳver. George Karimi var tillbaka i Sverige och skulle fթƒԹ( թƒԹ(terfթƒԹԳrenas med familj och vթƒԹ)nner.

թ§Չ‚-ԹDu slթƒԹ)pps snart, vi ska bara fթƒԹԳrhandla lite med kinesernaթ§Չ‚-Թ, hade den svenske ambassadtjթƒԹ)nstemannen sagt till honom innan han lթƒԹ)mnade Peking.

Fyrtio minuter senare anlթƒԹ)nde fթƒԹ(ngtransporten till KronobergshթƒԹ)ktet pթƒԹ( Kungsholmen i Stockholm. Bilen slussades fթƒԹԳrbi de hթƒԹԳga gallergrindarna och in i hjթƒԹ)rtat av den vթƒԹ)ldiga rostbruna 70-talskolossen som թƒԹ)ven inrymmer Stockholms polishus.

NթƒԹ)r celldթƒԹԳrren slog igen bakom George Karimi var han ensam fթƒԹԳr fթƒԹԳrsta gթƒԹ(ngen pթƒԹ( sju թƒԹ(r. I Kina hade han fթƒԹ(tt sova pթƒԹ( golvet i en cell som han delade med sex andra personer. Rent materiellt var detta ett lyft. Cellen hade en sթƒԹ)ng och han fick rena klթƒԹ)der.

Tre gթƒԹ(nger om dagen bar vakterna in lagad mat till honom. Kokta թƒԹ)gg, smթƒԹԳrgթƒԹ(sar och pasta թ§Չ‚-Չ€œ mat som han bara hade kunnat drթƒԹԳmma om i Kina.

Efter att George Karimi slթƒԹ)pptes ur svenskt fթƒԹ)ngelse 2015 har han bթƒԹԳrjat undersթƒԹԳka vad som hթƒԹ)nde bakom kulisserna och begթƒԹ)rt ut hela sin akt frթƒԹ(n UD.
Efter att George Karimi slթƒԹ)pptes ur svenskt fթƒԹ)ngelse 2015 har han bթƒԹԳrjat undersթƒԹԳka vad som hթƒԹ)nde bakom kulisserna och begթƒԹ)rt ut hela sin akt frթƒԹ(n UD. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Men det var nթƒԹ(got som inte stթƒԹ)mde pթƒԹ( KronobergshթƒԹ)ktet. Det var uppenbart att han hթƒԹԳlls avskild frթƒԹ(n de andra internerna. NթƒԹ)r han bad vakterna om att fթƒԹ( ta en dusch fick han fթƒԹԳrst vթƒԹ)nta tills korridoren var tom pթƒԹ( folk. Sedan ledsagades han de 20 meterna till badrummet. Ingen fick se att han var dթƒԹ)r.

Det var ocksթƒԹ( konstigt att UD hade bett honom ligga lթƒԹ(gt ett tag թ§Չ‚-Չ€œ att inte berթƒԹ)tta fթƒԹԳr nթƒԹ(gon utomstթƒԹ(ende att han var hemma. Till en bթƒԹԳrjan fick han inte ens kontakta sin advokat och han blev tillsagd att inte prata med medier. Samtidigt fթƒԹԳrstod han att Sverige mթƒԹ(ste hթƒԹ(lla kineserna pթƒԹ( gott humթƒԹԳr.

Samtidigt fթƒԹԳrstod han att Sverige mթƒԹ(ste hթƒԹ(lla kineserna pթƒԹ( gott humթƒԹԳr.

FթƒԹԳr att fթƒԹ( honom թƒԹԳverlթƒԹ)mnad hade regeringen varit tvungen att skriva ett avtal med Kina om fթƒԹ(ngutlթƒԹ)mning och Sverige var tvunget att rapportera till kineserna vad de gjorde med fթƒԹ(ngarna. Om detta inte fթƒԹԳljdes skulle det i framtiden bli svթƒԹ(rt att fթƒԹ( ut andra svenska medborgare som hթƒԹ(lls i Kinas թƒԹԳkթƒԹ)nda fթƒԹ)ngelser.

թƒՉ€“verenskommelsen med Kina gjorde att George Karimi skulle vara tvungen att avtjթƒԹ)na de sex թƒԹ(r som թƒԹ(terstod av hans kinesiska straff i Sverige.

Men ambassaden i Peking trodde inte att det skulle bli sթƒԹ(, han skulle snart vara fri eller թƒԹ(tminstone fթƒԹ( ett kraftigt reducerat straff.

Enligt kriminalvթƒԹ(rdens egen utredning tillhթƒԹԳrde han den minst farliga kategorin fթƒԹ(ngar, vilket innebar att han kunde bo pթƒԹ( en թƒԹԳppen anstalt.

NթƒԹ(gra timmar senare befann han sig pթƒԹ( samma rastgթƒԹ(rd som lasermannen John Ausonius och polismթƒԹԳrdaren Tony Ohlsson pթƒԹ( hթƒԹԳgsթƒԹ)kerhetsfթƒԹ)ngelset Kumla.

Men sթƒԹ( blev det inte. Efter tre veckor pթƒԹ( KronobergshթƒԹ)ktet hթƒԹ)mtades han թƒԹ(ter av vakter frթƒԹ(n kriminalvթƒԹ(rden. De fթƒԹԳrsթƒԹ(g honom med handfթƒԹ)ngsel och fթƒԹԳrde in honom i en specialbyggd transportbil. NթƒԹ(gra timmar senare befann han sig pթƒԹ( samma rastgթƒԹ(rd som lasermannen John Ausonius och polismթƒԹԳrdaren Tony Ohlsson pթƒԹ( hթƒԹԳgsթƒԹ)kerhetsfթƒԹ)ngelset Kumla.

George Karimi hade bթƒԹԳrjat gթƒԹԳra affթƒԹ)rsresor i Kina under 1990-talet. Han kթƒԹԳpte partier med matvaror och klթƒԹ)der som han sedan sթƒԹ(lde vidare i Sverige, Grekland och Ryssland. Till en bթƒԹԳrjan jobbade han i liten skala och pendlade mellan hemmet i Jakobsberg utanfթƒԹԳr Stockholm och en lթƒԹ)genhet i ett bostadskomplex fթƒԹԳr utlթƒԹ)ndska affթƒԹ)rsmթƒԹ)n i Peking.

[object Object]I december 2005 dթƒԹԳms George Karimi till livstids fթƒԹ)ngelse av en domstol i Peking. I sina meddelanden till UD i Stockholm ifrթƒԹ(gasթƒԹ)tter den svenska ambassaden kvaliteten pթƒԹ( den kinesiska domen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Efter hand vթƒԹ)xte affթƒԹ)rerna. Han bթƒԹԳrjade fթƒԹԳrstթƒԹ( sig pթƒԹ( den kinesiska affթƒԹ)rskulturen och han kunde gթƒԹԳra sig hyfsat fթƒԹԳrstթƒԹ(dd pթƒԹ( mandarin. Det var en ny spթƒԹ)nnande vթƒԹ)rld som թƒԹԳppnade sig och han lyckades knyta till sig nթƒԹ(gra viktiga kontakter pթƒԹ( hթƒԹԳg nivթƒԹ( i den kinesiska statsfթƒԹԳrvaltningen.

NթƒԹ(gra թƒԹ(r senare fթƒԹԳreslog en av hans affթƒԹ)rsbekanta att de skulle slթƒԹ( sina pթƒԹ(sar ihop och tillsammans starta ett fթƒԹԳretag pթƒԹ( plats i Kina. De skulle թƒԹ)ga hթƒԹ)lften var. George Karimi ansvarade fթƒԹԳr affթƒԹ)rerna medan kinesen fթƒԹԳrsթƒԹ(g honom med de rթƒԹ)tta kontakterna.

Kina var vid den hթƒԹ)r tiden pթƒԹ( vթƒԹ)g att թƒԹԳppna sig mot omvթƒԹ)rlden och George Karimi sթƒԹ(g potentialen. Precis som han hoppats gick affթƒԹ)rerna som pթƒԹ( rթƒԹ)ls. Marknaden sթƒԹ(g ut att vara omթƒԹ)ttlig. Under flera թƒԹ(r levde George Karimi nթƒԹ)ra sina kinesiska partners och fick en djup inblick i hur korrupt det kinesiska affթƒԹ)rslivet ofta var.

Under flera թƒԹ(r levde George Karimi nթƒԹ)ra sina kinesiska partners och fick en djup inblick i hur korrupt det kinesiska affթƒԹ)rslivet ofta var.

Men efter nթƒԹ(gra թƒԹ(r bթƒԹԳrjade han fթƒԹ( nog. Han lթƒԹ)ngtade till Sverige och saknade familjen i Jakobsberg. Sommaren 2003 meddelade han sina kinesiska kolleger att han tթƒԹ)nkte hoppa av och under hթƒԹԳsten fթƒԹԳrberedde han sig pթƒԹ( att flytta hem fթƒԹԳr gott.

PթƒԹ( fթƒԹԳrmiddagen den 9 oktober ringde hans telefon nթƒԹ)r han var pթƒԹ( vթƒԹ)g att utrթƒԹ)tta nթƒԹ(gra թƒԹ)renden i Peking. Det var en affթƒԹ)rsbekant frթƒԹ(n Indien som var orolig թƒԹԳver en gemensam bekant som hade varit fթƒԹԳrsvunnen en tid och inte svarade i telefon. George Karimi lovade att bege sig till hans bostad fթƒԹԳr att kolla om nթƒԹ(got hade hթƒԹ)nt.

Efter det samtalet var թƒԹ)ven George Karimi fթƒԹԳrsvunnen.

թ§Չ‚-ԹAmbassaden anser att domen ej vilar pթƒԹ( goda rթƒԹ)ttsgrunder och att Karimi dթƒԹԳmts till ett ofթƒԹԳrsvarligt hթƒԹԳgt straffթ§Չ‚-Թ, skrev svenska ambassaden i Peking i en rapport till UD i Stockholm.
թ§Չ‚-ԹAmbassaden anser att domen ej vilar pթƒԹ( goda rթƒԹ)ttsgrunder och att Karimi dթƒԹԳmts till ett ofթƒԹԳrsvarligt hթƒԹԳgt straffթ§Չ‚-Թ, skrev svenska ambassaden i Peking i en rapport till UD i Stockholm. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Tre dagar senare, den 12 oktober 2003, fick den svenska ambassaden i Peking ett meddelande frթƒԹ(n den kinesiska tullmyndigheten. En svensk medborgare har anhթƒԹ(llits fթƒԹԳr innehav, tillverkning och fթƒԹԳrsթƒԹ)ljning av falska amerikanska dollarsedlar, skrev de.

AmbassadrթƒԹ(det Rigmor Pettersson, som tog emot meddelandet, underrթƒԹ)ttade omedelbart UD i Stockholm och tre dagar senare begav hon sig till tullmyndighetens lokaler dթƒԹ)r hon fick trթƒԹ)ffa den svenske fթƒԹ(ngen.

George Karimi, som bar bթƒԹ(de fot- och handbojor vid mթƒԹԳtet, var medtagen. Han hade fթƒԹԳrhթƒԹԳrts uppemot tio timmar i strթƒԹ)ck och fթƒԹ(tt sitta fastspթƒԹ)nd i en stol i ett iskallt rum endast iklթƒԹ)dd en tunn skjorta. Hans glasթƒԹԳgon hade tagits ifrթƒԹ(n honom, vilket gav honom en svթƒԹ(r huvudvթƒԹ)rk. Han hade varken fթƒԹ(tt kontakta en advokat eller mթƒԹԳjlighet att ringa till ambassaden.

Han fթƒԹԳrstod inte varfթƒԹԳr han hade gripits och hթƒԹ)vdade att han var oskyldig.

MթƒԹԳtet med Karimi թƒԹԳvervakades av en uniformsklթƒԹ)dd polis och de bթƒԹ(da svenskarna var tvungna att prata pթƒԹ( engelska fթƒԹԳr att kineserna skulle fթƒԹԳrstթƒԹ( vad som sades.

Enligt UD:s rapport frթƒԹ(n mթƒԹԳtet bad George Karimi om att fթƒԹ( pengar insatta pթƒԹ( ett konto fթƒԹԳr att han skulle kunna kթƒԹԳpa mat. Han behթƒԹԳvde klթƒԹ)der och ett par glasթƒԹԳgon av plast թ§Չ‚-Չ€œ metallbթƒԹ(gar var inte tillթƒԹ(tna i hթƒԹ)ktet eftersom de ansթƒԹ(gs vara en sթƒԹ)kerhetsrisk.

George Karimi bad ocksթƒԹ( ambassadrթƒԹ(det att skicka en fթƒԹԳdelsedagshթƒԹ)lsning till dottern Arineh som snart skulle fylla sju թƒԹ(r, nթƒԹ(got som Rigmor Pettersson senare meddelade UD i Stockholm att hon hade gjort.

Under de fթƒԹԳljande tre թƒԹ(ren skulle den svenska ambassadpersonalen gթƒԹԳra vad de kunde fթƒԹԳr att underlթƒԹ)tta livet i fթƒԹԳr George Karimi. Men det var inte helt lթƒԹ)tt. Det fanns en inofficiell prislistaթ‚Թ fթƒԹԳr alla fթƒԹԳrmթƒԹ(ner, till exempel ett extra mթƒԹ(l mat.

De svenska diplomaterna tillթƒԹ)ts inte besթƒԹԳka hթƒԹ)ktet dթƒԹ)r George Karimi satt inlթƒԹ(st, men de var medvetna om de omstթƒԹ)ndigheter han levde under. FթƒԹ(ngarna brթƒԹԳts ner mentalt och mթƒԹ(nga sթƒԹ(g sjթƒԹ)lvmord som den enda utvթƒԹ)gen.

Det hթƒԹ)nde ocksթƒԹ( att personalen misshandlade intagna till dթƒԹԳds.

Efter ett mթƒԹԳte i september 2004 skriver ambassadrթƒԹ(det Lundgren sթƒԹ( hթƒԹ)r:

թ§Չ‚-ԹKarimi թƒԹ)r orolig fթƒԹԳr sitt liv och sթƒԹ)ger att han inte kommer levande ur detta.թ§Չ‚-Թ

Och senare i samma rapport, efter att ha hթƒԹԳrt George Karimi berթƒԹ)tta om den usla sanitթƒԹ)ra situationen och om att han tvingats bթƒԹ)ra handfթƒԹ)ngsel 24 timmar om dygnet, skriver han:

թ§Չ‚-ԹSkall fթƒԹԳrhթƒԹ(llanden som dessa accepteras!?թ§Չ‚-Թ

I december 2005 dթƒԹԳms George Karimi till livstids fթƒԹ)ngelse av en domstol i Peking. Den svenska ambassaden kan inte lթƒԹ)ngre hթƒԹ(lla tillbaka sin frustration. I sina meddelanden till UD i Stockholm ifrթƒԹ(gasթƒԹ)tter ambassaden kvaliteten pթƒԹ( den kinesiska domen.

Bland annat hade domstolen vթƒԹ)grat ta emot ett vittnesmթƒԹ(l frթƒԹ(n den indier som frթƒԹ(n bթƒԹԳrjan anmթƒԹ)lde George Karimi. Indiern hade vid den hթƒԹ)r tiden tagit tillbaka sina anklagelser och vittnade i stթƒԹ)llet om hur han under tortyr tvingades ange den svenske affթƒԹ)rsmannen.

Den kinesiske domaren vթƒԹ)grade ocksթƒԹ( att fթƒԹԳrhթƒԹԳra den polisman som hade torterat indiern, konstaterar ambassaden.

թ§Չ‚-ԹAmbassaden anser att domen ej vilar pթƒԹ( goda rթƒԹ)ttsgrunder och att Karimi dթƒԹԳmts till ett ofթƒԹԳrsvarligt hթƒԹԳgt straffթ§Չ‚-Թ, skriver de i en rapport till UD i Stockholm.

Av den hթƒԹ)r anledningen ville ambassaden klaga hos det kinesiska utrikesdepartementet pթƒԹ( թ§Չ‚-Թde uppenbara brister som prթƒԹ)glar domslutetթ§Չ‚-Թ.

Men deras թƒԹԳnskemթƒԹ(l om att fթƒԹ( lթƒԹ)mna in en protest till det kinesiska utrikesministeriet stթƒԹԳter ovթƒԹ)ntat pթƒԹ( patrull frթƒԹ(n UD i Stockholm. Av nթƒԹ(gon anledning vill regeringen inte gթƒԹԳra sig ovթƒԹ)n med Kina. թ§Չ‚-ԹVi ifrթƒԹ(gasթƒԹ)tter starkt lթƒԹ)mpligheten i att nu, i mer eller mindre fթƒԹԳrtթƒԹ)ckt form, framfթƒԹԳra kritik av domenթ§Չ‚-Թ, skriver de som svar till ambassaden.

FթƒԹԳrmaningen nթƒԹ(r fram till Peking. Dagen efter skriver ambassadrթƒԹ(det till Stockholm att de թ§Չ‚-ԹsjթƒԹ)lvklart inte kommer att kritisera det kinesiska rթƒԹ)ttssystemetթ§Չ‚-Թ.

George, yngsta dottern Arineh, och hunden Zorro. Arineh var bara sex թƒԹ(r nթƒԹ)r George fթƒԹ)ngslades i Kina och han missade en stor del av hennes uppvթƒԹ)xt.
George, yngsta dottern Arineh, och hunden Zorro. Arineh var bara sex թƒԹ(r nթƒԹ)r George fթƒԹ)ngslades i Kina och han missade en stor del av hennes uppvթƒԹ)xt. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

George Karimi stթƒԹ)ller fram en skթƒԹ(l med rysk konfekt och fixar ett par koppar pulverkaffe. Bulldoggen Zorro gթƒԹԳr av med sin թƒԹԳverskottsenergi genom att rusa runt i vardagsrummet sթƒԹ( att mattan veckas. HթƒԹ)r i Jakobsberg har familjen bott sedan 1997. Hunden թƒԹ)r en ny, lite bթƒԹ(ngstyrig, medlem av familjen.

George Karimis kropp och psyke har tagit mycket skada av fթƒԹ)ngelsetiden. Sedan han slթƒԹ)pptes ur fթƒԹ)ngelset har han tvingats tillbringa mycket tid i vթƒԹ(rden. Men trots den medeltida behandling han utsattes fթƒԹԳr i Kina թƒԹ)r han mest upprթƒԹԳrd թƒԹԳver hur han togs emot nթƒԹ)r han kom till Sverige, dթƒԹ)r han fick sitta ytterligare fem թƒԹ(r i fթƒԹ)ngelse.

FթƒԹԳrst efter ett och ett halvt թƒԹ(r flyttades han till en թƒԹԳppen anstalt, dթƒԹ)r han kunde trթƒԹ)ffa sin familj och fթƒԹ( permission. Men i gengթƒԹ)ld var han թƒԹԳvervakad och avlyssnad թ§Չ‚-Չ€œ nթƒԹ(got som polismyndigheten senare dթƒԹԳmdes till skadestթƒԹ(nd fթƒԹԳr. Vid ett tillfթƒԹ)lle mթƒԹ)rkte han till exempel att en man fթƒԹԳrfթƒԹԳljde honom pթƒԹ( tunnelbaneperrongen under en permission.

FթƒԹԳr att testa mannen avvaktade George Karimi med att kliva pթƒԹ( tթƒԹ(get tills dթƒԹԳrrarna hթƒԹԳll pթƒԹ( att stթƒԹ)ngas. Han fick dթƒԹ( se hur mannen slթƒԹ)ngde sig pթƒԹ( tթƒԹ(get direkt efter honom.

Vid flera tillfթƒԹ)llen har George Karimi frթƒԹ(gat UD, justitiedepartementet och kriminalvթƒԹ(rden varfթƒԹԳr han inte beviljades nթƒԹ(d թ§Չ‚-Չ€œ eller թƒԹ(tminstone placerades i en թƒԹԳppen anstalt direkt. Men han har inte fթƒԹ(tt nթƒԹ(gra svar som han fթƒԹԳrstթƒԹ(r.

թ§Չ‚-Չ€œ I kriminalvթƒԹ(rden sade de թ§Չ‚-Թatt vi mթƒԹ(ste skydda dig mot kinesernaթ§Չ‚-Թ, sթƒԹ)ger han.

Jag tror att de var rթƒԹ)dda att jag skulle slթƒԹ)ppa kթƒԹ)nslig information om en person som թƒԹ)r hթƒԹԳgt uppsatt i det kinesiska kommunistpartiet.

Justitiedepartementet har hթƒԹ)nvisat till det avtal om fթƒԹ(ngutvթƒԹ)xling som Sverige skrev med Kina. FթƒԹԳr att det ska gթƒԹ)lla i framtiden var Sverige tvunget att lթƒԹ(ta George Karimi sitta av hela strafftiden i Sverige.

Men detta fթƒԹԳrklarar թƒԹ)ndթƒԹ( inte varfթƒԹԳr han behandlades som en sթƒԹ)kerhetsrisk och թƒԹԳvervakades.

թ§Չ‚-Չ€œ Jag tror att de var rթƒԹ)dda att jag skulle slթƒԹ)ppa kթƒԹ)nslig information om en person som թƒԹ)r hթƒԹԳgt uppsatt i det kinesiska kommunistpartiet, sթƒԹ)ger George Karimi.

Vad var det fթƒԹԳr information?

թ§Չ‚-Չ€œ Han tog emot mutor och hade gjort vթƒԹ)ldigt fula saker. Han vet att jag vet om det.

TթƒԹ)nkte du slթƒԹ)ppa den informationen?

թ§Չ‚-Չ€œ Nej, jag hade gjort upp med kineserna redan innan jag թƒԹԳverfթƒԹԳrdes och hade lovat att hթƒԹ(lla tyst, sթƒԹ)ger han.

VarfթƒԹԳr tror du att du greps och dթƒԹԳmdes i Kina?

թ§Չ‚-Չ€œ NթƒԹ)r jag berթƒԹ)ttade fթƒԹԳr mina kolleger att jag ville flytta hem frթƒԹ(n Kina sommaren 2003 tror jag att larmet gick. Jag hade sթƒԹ( mycket information om vilka som tar pengar, till vem de betalar och hur de jobbar. Jag visste allt om det, sթƒԹ)ger han.

Efter att George Karimi slթƒԹ)pptes ur svenskt fթƒԹ)ngelse 2015 har han bթƒԹԳrjat undersթƒԹԳka vad som hթƒԹ)nde bakom kulisserna. Bland annat har han begթƒԹ)rt ut hela sin akt frթƒԹ(n UD. PթƒԹ( soffbordet ligger en del av dessa dokument systematiskt organiserade i en tjock pթƒԹ)rm.

Det mesta handlar om ambassadens arbete med hans fall under fթƒԹ)ngelsetiden och de direktiv som utlandsmyndigheten fick frթƒԹ(n UD i Stockholm. Men nyligen lyckades han ocksթƒԹ( fթƒԹ( fram en brevvթƒԹ)xling med Kina om թƒԹԳverfթƒԹԳringen av honom till Sverige.

I dessa brev uttrycker kineserna en թƒԹԳppen instթƒԹ)llning och vill veta hur Sverige brukar gթƒԹԳra. Lars CarlթƒԹ.n, Karimis advokat, tolkar skriftvթƒԹ)xlingen som att Sverige i praktiken hade fria hթƒԹ)nder att slթƒԹ)ppa Karimi.

FթƒԹԳr George Karimi var detta sprթƒԹ)ngstoff. Hade Sverige tagit fem թƒԹ(r av hans liv helt i onթƒԹԳdan? Var Kina aldrig drivande i att han skulle hթƒԹ(llas inspթƒԹ)rrad?

George Karimis yngsta dotter Arineh slթƒԹ(r sig ner bredvid sin far i soffan medan hunden Zorro tar ytterligare ett varv pթƒԹ( vardagsrumsmattan. Arineh var sex թƒԹ(r gammal nթƒԹ)r hennes pappa greps i Kina.

Hon minns fortfarande tydligt dagen nթƒԹ)r familjen vinkade av George Karimi pթƒԹ( Arlanda թ§Չ‚-Չ€œ den sista Kinaresan innan han greps.

թ§Չ‚-Չ€œ Jag grթƒԹ)t och grթƒԹ)t och jag sade att jag visste att nթƒԹ(got skulle hթƒԹ)nda honom, sթƒԹ)ger Arineh.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Under de sju թƒԹ(renթ‚Թ dթƒԹ( han var fթƒԹ)ngsladթ‚Թ i Kina fick familjen bara trթƒԹ)ffa George Karimi vid tvթƒԹ( tillfթƒԹ)llen. Den fթƒԹԳrsta gթƒԹ(ngen var Arineh 11 թƒԹ(r.

թ§Չ‚-Չ€œ Jag minns att pappa hade bթƒԹ(de hand- och fotbojor. Det var inte roligt att se. Vi fթƒԹԳrsթƒԹԳkte gթƒԹԳra det bթƒԹ)sta av situationen, inte vara rթƒԹ)dda eller ledsna, men det gick ju inte att bortse frթƒԹ(n hur dթƒԹ(ligt de faktiskt behandlade honom, sթƒԹ)ger hon.

UtթƒԹԳver den sorg och oro som drabbade familjen kostade fթƒԹ(ngenskapen i Kina familjen mycket pengar. Hans fru var vid flera tillfթƒԹ)llen tvungen att resa till Kina fթƒԹԳr att betala dyra fթƒԹԳrsvarsadvokater och se till att George Karimi hade pengar till extra mat och klթƒԹ)der.

Vid ett tillfթƒԹ)lle reste hon till Thailand fթƒԹԳr att fթƒԹԳrhandla med en kines med kontakter i kommunistpartiets topp. Han hթƒԹ)vdade att han mot en ersթƒԹ)ttning pթƒԹ( tvթƒԹ( miljoner dollar kunde fթƒԹ( George Karimi fri. Hon tackade nej.

Arineh hanterade oron թƒԹԳver sin far genom musik. Hon stթƒԹ)ngde in sig pթƒԹ( sitt rum och sjթƒԹԳng fթƒԹԳr sig sjթƒԹ)lv. Senare skulle det visa sig att hon hade en stor talang, och hon har bland annat tagit sig till semifinal i musiktթƒԹ)vlingen թ§Չ‚-ԹIdolթ§Չ‚-Թ.

Men redan som ung vann hon en musiktթƒԹ)vling i JթƒԹ)rfթƒԹ)lla med en traditionell armenisk sթƒԹ(ng. NթƒԹ)r den svenska konsuln i Peking fick hթƒԹԳra talas om detta lyckades hon smuggla in en ljudinspelning till George Karimi i hթƒԹ)ktet.

թ§Չ‚-Չ€œ Jag betalade vakterna mycket pengar fթƒԹԳr detta. Det var fթƒԹԳrbjudet och jag riskerade att fթƒԹ( dթƒԹԳdsstraff fթƒԹԳr det, men jag brydde mig inte, sթƒԹ)ger George Karimi.

NթƒԹ(gra dygn senare lyckades han betala en polis fթƒԹԳr att smuggla in en cd-spelare i cellen. FթƒԹԳr att kunna lyssna pթƒԹ( inspelningen, utan att bli upptթƒԹ)ckt av թƒԹԳvervakningskameran eller de patrullerande vakterna, var han tvungen att ta hjթƒԹ)lp av alla de sex fթƒԹ(ngar som han delade cell med.

թ§Չ‚-Չ€œ En av killarna hթƒԹԳll utkik efter vakter och jag satte mig pթƒԹ( ett stթƒԹ)lle sթƒԹ( att jag inte syntes fթƒԹԳr kameran. Jag minns hur jag grթƒԹ)t nթƒԹ)r jag hթƒԹԳrde henne sjunga. Hon hade ju bara varit ett litet barn nթƒԹ)r jag greps och jag fick inte se henne vթƒԹ)xa upp, sթƒԹ)ger George Karimi.
SvD har sթƒԹԳkt UD fթƒԹԳr en kommentar, men regeringen har valt att svara genom justitiedepartementet. LթƒԹ)s en intervju med kanslirթƒԹ(d Cecilia Riddselius hթƒԹ)r.

LթƒԹ)s թƒԹ)ven

Satt fթƒԹ)ngslad fem թƒԹ(r թ§Չ‚-Չ€œ trots orթƒԹ)ttvis dom

Kultur

Familjen har bott i samma lթƒԹ)genhet i Jakobsberg sedan 1997. NթƒԹ)r George satt fթƒԹ)ngslad i Kumla var det lթƒԹ(ngt fթƒԹԳr familjen att թƒԹ(ka fթƒԹԳr att hթƒԹ)lsa pթƒԹ( honom.
svd.se
lթƒԹ)s թƒԹ)ven
թƒՉ€žrade riksdagsmanթ‚Թ  http://www.aaeurop.com/?p=7842

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*