Staten tvingas stթƒԹ)da upp efter gruvbolag

Gruvprojektet Blaiken i VթƒԹ)sterbottens inland թƒԹ)r en av 2000-talets stթƒԹԳrsta svenska miljթƒԹԳskandaler. Saneringen efter de hթƒԹԳga nivթƒԹ(er av metallutslթƒԹ)pp som orsakats av gruvbolaget Scanminings kortlivade verksamhet i omrթƒԹ(det har kostat skattebetalarna miljontals kronor. թƒՉ€žn i dag pթƒԹ(gթƒԹ(r ett massivt arbete fթƒԹԳr att begrթƒԹ)nsa skadorna pթƒԹ( miljթƒԹԳn.

NթƒԹ)r gruvfթƒԹԳretaget Scanթ‚Թ՟mining fթƒԹԳr drygt tio թƒԹ(r sedan fick tillstթƒԹ(nd att starta en zinkgruva i sթƒԹԳdra Lappland sattes taket fթƒԹԳr metallutslթƒԹ)ppen till 500 kilo per թƒԹ(r. Sedan har det fթƒԹԳljt tvթƒԹ( konkurser och massiva insatser fթƒԹԳr att i nթƒԹ(gon mթƒԹ(n begrթƒԹ)nsa utslթƒԹ)ppen.

Skulle gruvan lթƒԹ)mnas vind fթƒԹԳr vթƒԹ(g skulle det lթƒԹ)cka mellan 80 och 100 ton zink till JuktթƒԹ(n, ett stort biflթƒԹԳde till UmeթƒԹ)lven. Slutnotan fթƒԹԳr att stթƒԹ)da upp efter gruvթƒԹ)ventyret berթƒԹ)knas till 400 miljoner kronor.

GrusvթƒԹ)gen som leder till Blaiken gթƒԹ(r genom ett landskap dթƒԹ)r hթƒԹԳstfթƒԹ)rgerna թƒԹ)r som allra vackrast. PթƒԹ( ena sida flyter JuktթƒԹ(n med forsstrթƒԹ)ckor och sel. Vindskydd och skyltar vittnar om att det hթƒԹ)r թƒԹ)r ett fint sportթ‚Թ՟fiskevatten.

PթƒԹ( andra sidan vթƒԹ)gen թƒԹ)r bergen lite hթƒԹԳgre och skrovligare թƒԹ)n de vi sett tidigare under fթƒԹ)rden. Det թƒԹ)r inte mթƒԹ(nga mil kvar till den riktiga fjթƒԹ)llvթƒԹ)rlden.
Skarp kontrast
SթƒԹ( plթƒԹԳtsligt dyker den nedlagda Blaikengruvans industriomrթƒԹ(de upp bakom ett backkrթƒԹԳn med det vita och ljusblթƒԹ( anrikningsverket, dammar, transportband och malmlager.

En bit bakom industriomrթƒԹ(det ligger dagbrottet թ§Չ‚-Չ€œ en dryg kilometerlթƒԹ(ng, delvis vattenfylld kanjon som strթƒԹ)cker sig upp lթƒԹ)ngs bergssidan. Kontrasten mot den omgivande naturen kan knappast bli skarpare.
թƒՉ€»r 2005 drog det svenskթƒԹ)gda gruvbolaget Scanmining i gթƒԹ(ng arbetet med att starta zinkgruvan i Blaiken. Det gick snabbt. I augusti թƒԹ(ret dթƒԹ)rpթƒԹ( drog verksamheten i gթƒԹ(ng.

Men det var ett projekt kantat av problem. En damm rasade innan bolaget ens startat brytningen, malmen betedde sig inte som man rթƒԹ)knat med i anrikningsverket, zinkhalterna var lթƒԹ(ga och metallpriserna fթƒԹԳll.

I all hast startades en andra gruva i SvթƒԹ)rttrթƒԹ)sk, nթƒԹ(gra mil bort. Men inget hjթƒԹ)lpte, fթƒԹԳrlusterna hopades och den 10 december 2007 var konkursen ett faktum.
Alarmerande rapporter
VթƒԹ(ren dթƒԹ)rpթƒԹ( kom alarmerande rapporter till lթƒԹ)nsstyrelsen i VթƒԹ)sterbotten. Med vթƒԹ(rfloden spolades stora mթƒԹ)ngder zink och andra metaller ut frթƒԹ(n dagթ‚Թ՟brottet.

Enligt tillstթƒԹ(ndet fick gruvan թƒԹ(rligen slթƒԹ)ppa ut 500 kilo zink till omgivande vattendrag. Nu var utslթƒԹ)ppen som mest uppe i 200 kilo per dygn.
Snabba թƒԹ(tgթƒԹ)rder sattes in fթƒԹԳr att fթƒԹ( kontroll pթƒԹ( vattenflթƒԹԳdet frթƒԹ(n gruvan och det rena vattnet. Sedan dess har vattenreningen vid gruvan fortskridit. Krister FjթƒԹ)llstedt թƒԹ)r en av fyra personer som arbetar med reningen.
թ§Չ‚-Չ€œ Vi թƒԹ(ker ut varje dag och samlar in flթƒԹԳdesdata och vattenթ‚Թ՟kemiska uppgifter. Reningsverket krթƒԹ)ver daglig tillsyn. Just nu planerar vi fթƒԹԳr den թƒԹ(rliga slamtթƒԹԳmningen i en av dammarna. Det kommer att bli ett ganska intensivt arbete under de kommande tre veckorna, berթƒԹ)ttar FjթƒԹ)llstedt.
թ§Չ‚-Չ€œ De som jobbar hթƒԹ)r har alla fթƒԹԳrsթƒԹ)nkningar i JuktթƒԹ(dalen, sթƒԹ( det finns ett genuint engagemang fթƒԹԳr att gթƒԹԳra ett bra jobb bland oss som jobbar hթƒԹ)r.
Ett fթƒԹԳrsթƒԹԳk att թƒԹ(terstarta gruvan i ny regi med inriktning mot de smթƒԹ( mթƒԹ)ngder guld som finns i fyndigheten misslyckades och slutade i en ny konkurs. Nu krթƒԹ)vs en mer permanent uppstթƒԹ)dning av gruvomrթƒԹ(det.
թ§Չ‚-Չ€œ Det hթƒԹ)r թƒԹ)r ett ganska utmanande arbete fթƒԹԳr oss. Halterna av metaller թƒԹ)r mycket hթƒԹԳga inom gruvomrթƒԹ(det. Den naturliga bakgrundshalten i omrթƒԹ(det թƒԹ)r 5 mikrogram zink per liter. I dammarna nedanfթƒԹԳr gruvan թƒԹ)r halterna 50թ§Չ‚-Չ€՛000 till 400թ§Չ‚-Չ€՛000 mikroթ‚Թ՟gram. թƒՉ€žven halterna av nickel och kadmium թƒԹ)r hթƒԹԳga, sթƒԹ)ger Johanna Melin vid lթƒԹ)nsstyrelsen i VթƒԹ)sterbotten.
StթƒԹ)dning fթƒԹԳr 400 miljoner
Scanmining var skyldigt att sթƒԹ)tta av pengar i takt med att malm togs ut frթƒԹ(n gruvan, sթƒԹ( att det skulle finnas pengar fթƒԹԳr uppstթƒԹ)dningen den dag verksamheten avslutades.

Men eftersom verksamheten gick i konkurs innan nթƒԹ(gra stթƒԹԳrre mթƒԹ)ngder brutits hade bolaget bara satt av tre miljoner. Det թƒԹ)r en droppe i havet med tanke pթƒԹ( att enbart vattenreningen under de fթƒԹԳrsta թƒԹ(ren kostade nթƒԹ)rmare en miljon i mթƒԹ(naden.

Slutnotan har stigit allt eftersom nya mer ingթƒԹ(ende utredningar har gjorts. Just nu թƒԹ)r bedթƒԹԳmningen att det kommer att kosta 400 miljoner kronor att stթƒԹ)da upp vid Blaiken och den mindre gruvan i SvթƒԹ)rttrթƒԹ)sk.

Eftersom konkursboet թƒԹ)r tomt blir det nu staten genom NaturvթƒԹ(rdsverket som fթƒԹ(r betala notan fթƒԹԳr att stթƒԹ)da efter den kortlivade gruvverksamheten.
թƒՉ€žnnu թƒԹ)r det inte klart i vilken takt det kommer att finnas pengar fթƒԹԳr թƒԹ(tgթƒԹ)rderna. թƒՉ€»tgթƒԹ)rderna vid Blaiken krթƒԹ)ver nթƒԹ)mligen nթƒԹ)stan en hel թƒԹ(rsbudget av de pengar NaturvթƒԹ(rdsverket har fթƒԹԳr att թƒԹ(tgթƒԹ)rda fթƒԹԳrorenade industriomrթƒԹ(den.
թ§Չ‚-ԹMiljթƒԹԳkatastrofթ§Չ‚-Թ
Men omfattande թƒԹ(tgթƒԹ)rder behթƒԹԳvs. Alternativet att inte gթƒԹԳra nթƒԹ(got թƒԹ(t omrթƒԹ(det skulle fթƒԹ( fթƒԹԳrթƒԹԳdande konsekvenser. Utan թƒԹ(tgթƒԹ)rder skulle det lթƒԹ)cka ut 80թ§Չ‚-Չ€œ100 ton zink och dessutom andra metaller till JuktթƒԹ(n.
թ§Չ‚-Չ€œ Utan vattenrening skulle det leda till en miljթƒԹԳkatastrof. Vi har inte gjort exakta berթƒԹ)kningar, men det skulle fթƒԹ( betydande effekter fթƒԹԳr miljթƒԹԳn. Zinkhalterna skulle ligga klart թƒԹԳver de miljթƒԹԳkvalitetsnormer som gթƒԹ)ller, sթƒԹ)ger Johanna Melin.
թƒՉ€žven om efterbehandlingen av de bթƒԹ)gge gruvorna gթƒԹԳrs enligt konstens alla regler kommer det att krթƒԹ)vas fortsatt vattenrening och թƒԹԳvervakning under lթƒԹ(ng tid framթƒԹ(t.
թ§Չ‚-Չ€œ I SvթƒԹ)rttrթƒԹ)sk թƒԹ)r vi snart fթƒԹ)rdiga med efterbehandlingen, vi vet թƒԹ)nnu inte om vattnet behթƒԹԳver samlas upp och renas pթƒԹ( lթƒԹ(ng sikt. Det թƒԹ)r hթƒԹԳga halter av metaller i hela omrթƒԹ(det som mթƒԹ(ste skթƒԹԳljas ur innan det blir en fթƒԹԳrbթƒԹ)ttring, konstaterar Johanna Melin.
I Blaiken berթƒԹ)knas Krister FjթƒԹ)llstedt och hans arbetskamrater fթƒԹ( jobba i minst 25 թƒԹ(r till med vattenreningen efter det att efterbehandlingen թƒԹ)r avslutad.
թƒՉ€»terstթƒԹ(r att se om det sista թƒԹ)r sagt nթƒԹ)r det gթƒԹ)ller gruvverksamhet i omrթƒԹ(det. Tidigare i թƒԹ(r mutade nթƒԹ)mligen ett kanadensiskt bolag in ett stort omrթƒԹ(de

etc.se

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*